Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 17:22 - От западноевропейската история - Ловът на вещици като прелюдия към насилствената идиотизация и лоботомия
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2684 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.05.2010 22:41image

Великден със задължителните великденски вещици в Швеция днес«Църквата преследва жените, смятани за вещици, заради техните особени знания и способности. Тези жени са обвинявани в съюз с Дявола, поради което са преследвани и много от тях - изгаряни живи на клада.
... Дълго преди да се появи думата "вещица" живеели хора, на които се приписвали магически сили. Народът вярвал, че те могат да влияят на света около себе си чрез заклинания и магии. По този начин се тълкували събития като лоша реколта, смърт на домашно животно или разболял се човек - всичко се обяснявало с наличието на зли сили. Затова не е чудно, че виновниците са били търсени точно сред хората, за които се смятало, че притежават подобни способности. Църквата вижда заплаха в тези хора чак през XIII век, смятайки ги за конкуренция и опасност, с която трябва да се справи. Ако хората вярват повече в магическите сили на познати заклинатели и им се доверяват по-често, отколкото на Църквата и Божията помощ, то тогава Църквата губи влиянието и мощта си. Освен това повечето духовни лица - свещеници, епископи, самият папа - вярват, че подобни свръхестествени сили могат да бъдат само дар от Дявола. Така на магьосниците се приписва съюз с него, подобно на еретиците. По време на обвинителните процеси полът на обвиняемите не е от значение. Редица римокатолически папи издават укази в защита на църквата. Папа Инокентий IV въвежда мъченията в съдебните процеси срещу еретици, а Инокентий VIII нарежда да се действа с най-голяма строгост срещу отлъчените от Църквата. Кулминация на преследванията е последното десетилетие на XVI в. и периодът 1630-1660 г. Няма историческо обяснение защо точно тогава ловът на вещици придобива такъв масов характер, но се предполага, че причина са лошите реколти и войните - в такива времена хора, на които се приписват магически сили, лесно стават изкупителна жертва. Мъченията, на които са подлагани обвинените във вещерство, продължават толкова дълго, колкото е нужно, за да се изтръгне необходимото признание. И от католическа, и от протестантска гледна точка, вещерството се приема за най-ужасното и най-тежкото престъпление, затова някои от процесите са изключително жестоки и провеждани без оглед на елементарния християнски принцип за милосърдие. В указ, издаден от Карл V, дори са назовани конкретните наказания – изгаряне на клада, разделяне на плътта чрез рязане на четири части, удавяне, обесване, погребване жив, чупене на костите с помощта на специално колело и т.н. Позицията на католическата църква, която в общественото съзнание обикновенно се свързва с ловът на вещици, е диференцирана и издевателствата срещу вещиците често са извършвани от светски лица или институции. Всъщност протестантските църкви преследват "вещиците" не по-малко строго. Един от духовниците, борили се срещу ловът на вещици, е Антон Преториус. Последните процеси срещу вещици в Западна европа се състоят в края на 18 век.»
Уикипедия, Свободаната енциклопедия

НАКАЗАНИЯТА

«...Осъдените за вещичарство били екзекутирани с различни методи в различните държави. По-долу следва един списък на най-обикновените методи в съответните държави

 • Белгия: гаротиране, последвано от изгаряне на клада
 • Дания: горене на клада
 • Англия: Обесване. Изгаряне на клада в единични случаи.
 • Същото като в Англия важало в САЩ, която тогава била британска колония
 • Франция: изгаряне на клада или отсичане на глава. Първият споменат метод бил за най-„злите” вещици
 • Исландия: изгаряне на клада (за мъже), или давене (за жени)
 • Холандия: изгаряне на клада
 • Норвегия: изгаряне на клада
 • Полша: изгаряне на клада
 • Португалия: изгаряне на клада. Понякога живи, понякога след гаротиране (удушаване)
 • Швейцария: изгаряне на клада или отсичане на глава
 • Шотландия: обесване или изгаряне на клада. Последното наказание била за „най-злите” вещици.
 • Испания: изгаряне на клада. Понякога живи, понякога след удушаване. Това важела дори за испанската Латинска Америка
 • Швеция: Отсичане на главата, последвано от изгаряне
 • Чехия: изгаряне на клада
 • Германия: Обесване, отсичане на глава или изгаряне на клада. Методът варирал според региона, учреждението и степента на вина у жертвата
 • Унгария: изгаряне на клада
 • Австрия: изгаряне на клада, отсичане на глава или обесване...»

Уикипедия


НАШИЯТ КОМЕНТАР:
Обезглавяването на политически и социално неудобните граждани в Швеция се и извършва и до днес, но е малко модифицирано и модернизирано. Така например, според разкаялият се да убива в професията си шведски държавен психотерапевт, д-р Магнюс Е. в статията му в номер 17 от 2007 г. публикувана реномираното шведско списание "Доогенс Медисиин" ("Днешната медицина"), това днес става къде-къде по-тайно - посредством диагнозофалшицирането с помощта на измислените и приписаните ви психо-соматични диагнози и прикачените ви насилствено симптоми, посредством насилственото "лечение" с насилствени невролептични коктейли под формата на насилствено предлаганите три пъти дневно хапчета и инжекции, посредством насилствена допаминова лоботомия на хапчетата и инжекциите, както и с насилствените електрически шокове в затворените суперсекретни (поне до направата на документалния филм на шведската телевизия) до 2009 година, отделения, скрити в най-затънтения възможен ъгъл в най-огромните шведски болници, за виковете на чиито нещастници вътре светът и Европа продължават да са слепи, неми и глухи.
Според д-р психотерапевт Магнюс Е. то целият каталог от т. нар. "психични заболявания" на практика е без каквато и да било физиологична и фактологична, без дори медицинска и научна подплънка. Според него той изпълнявал единствено социално-наказателни функции за назидание на политически активните и неудобните, следователно на нежеланите в Швеция МИСЛЕЩИ и критични граждани днес на шведското и американското общества. Край на цитат по памет на съдържанито на статията на д-р Магнюс Е. За повече подробности се обърнете сами към редакторите на списанието (то е на шведски език).

Както виждате няколко столетия след западноевропейския лов на Вещици, наказанията в Дания и Швеция са определено все още фокусирани да поразят ИМЕННО ГЛАВАТА или МОЗЪКА, като част на тялото, на нещастните социални и политически неудобни граждани-техни жертви. Сякаш Средновековието и Инквизицията са спрели да си отдъхнат завинаги на тия географски ширини.
Затова вмъкнах и моето пояснение именно в контекста на горепосоченото мъчение, важащо за Швеция.


imageПри гаротирането осъденият се привързвал към специален стол. После затягали един вид винт в посока към шията. Колкото повече го затягали, толкова повече той натискал главата в посока напред. Накрая вратът бил прекършван и настъпвала много мъчителна смърт. (Сигурно този класически метод така силно се оказа, че бил закодиран в колективното подсъзнание на една шведска директорка на детска градина чак до лето господне 2007-мо, която още преди да ми се представи по име, а се казва Барбру Тиилбек от западния шведски град Уддевалла, в отговор на недоволството ми като родител, че детето ми бе оставяно да играе гладно и абсолютно нехранено от персонала ми, ми отправи обвинението, че ние, всичките български родители сме си били връзвали децата за столове и сме ги били налагали. За щастие етническото й обвинение бе записано от мен на магнитофонна лента, която пък предадох на шведския Дискриминационен Омбюдсман в гр. Стокхолм, от където юриста им ми отговори с недомлъвки, че случката трябвало да се разиграе след един месец. До тогава законът не им позволявал да сторят нищо по въпроса с отношението на г-жа Тиилбек към българските родители.)


ВАЛПУРГИЕВАТА НОЩ

« 23 Април, 2009 На 30 април срещу 1 май всички вещици по света отбелязват своя „професионален" празник - Валпургиевата нощ...

Своето наименование най-шеметната нощ в годината получава в чест на монахинята, а впоследствие и светица, Валпургия. В списъка на светците нейният ден е 1 май. От памтивека празникът в чест на идващото лято е посветен на слънцето, плодородието и мъжката сила. По метода на противоборството постепенно се появяват и подозренията, че нечистите сили няма да оставят така нещата и ще се опитат да попречат на хората да се разтоварят от сметките за парно и ток. В Германия, Финландия, Швеция, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Чехия, където този празник се отбелязва проблемът с раздутите сметки не съществува, но вещиците си организират нещо като симпозиу на връх Брокен в планината Херц, за да обменят последни клюки и да обменят мнения за най-новите модели метли.

Валпургиевата нощ се отбелязва в цяла Централна и Северна Европа. Хората посрещат пролетта и палят огньове, за да пропъдят вещиците. Програмата на празника не се променя вече повече от 100 години: старинни танци и традиционни огньове в навечерието на Валпургиевата нощ.

- В Бавария шегаджии мажат входните брави с паста за зъби, преместват вратите на  друго място и вадят връзките от обувките. Нещо като закъснял 1 април.

- В Скандинавия палят огньове, за да привлекат пролетта, прогонят духовете или да се избавят от натрупалия се през зимата боклук...

- Финландците смятат, че в последния ден  на април няма нито едно възвишение на хълм, където да не седят вещици.

...


image

коментар към снимките:

Всяка божа пролет шведи и датчани (а предполагам и останалите скандинавци горят вещици на великденски огньове или Поускельд)


imageВещицата (от веща, знаеща, умееща) - е жена, която практикува магии. В Средновековието се налага представата, че жената става вещица, след като сключи сделка с Дявола и в резултат на този съюз получава силата да вреди и причинява злини. На вещиците се приписват участия в горски сборища (основно по време на Валпургиевата нощ), съвъкупление с демони в образа на мъже (инкуби), принасяне в жертва на младенци с цел избягване настъпването на края на света и други такива.

При славянските народи отношението към вещиците е различно. Като такива се определят жени, които притежават способности да вредят, да отнемат млякото у кравите, козината на овцете, яйцата на кокошките, мазнината  на свинете, да похабяват реколтата, да изпращат болести и развалят продукти. Вещицата обича да прави синоптиците на глупаци и ръководи времето, както си иска: те предсказват поройни дъждове, тя предизвиква суша, и обратното. Даже присънилата се вещица може да донесе неприятности.

В украинските съдебни актове от XVIII в. се срещат данни за изпитания на вещици. През 1709 г. селяни и дворяни проверили заподозряната във вещерски умения дворянка Яворская: съблекли я гола и я вързали на кръст, както това се е правело обикновено – палецът на дясната ръка се завръзвал за палеца на левия крак, а палецът на лявата ръка, за палеца на десния крак. Между вързаните ръце и крака се прекарвала връв и „вещицата" се спускала във вода. Ако потъне, тя била признавана за невинна.

Думите „вещица" и „магьосничество" са известни  на човечеството от хилядолетия, и това, което обозначават, е разпространено по цял свят. Но от края на ХV до средата на ХVII век, в Западна Европа нещата излизат извън контрол. Маниакалното преследване на хора със свръхспособности влиза в историографията под наименованието „лов на вещици". Протестантската и католическата църква водят война в невиждани мащаби. По някои данни около 200 000 човека (основно жени) са признати за виновни и обесени или изгорени на клада. Особена милост към осъдените е да ги удушат, преди да предприемат едно от двете смъртни наказания.

Кои попадат на прицел? Основно тези, които изготвят лекарства и елексири. Това са знахарки, лечителки и такива, които съхраняват и разпространяват техните рецепти. Обвинените в магьосничество не могат по никакъв начин да докажат невинността си.

Младостта и красотата не гарантират безопасността. През 1629 г. е изгорена на кладата 19-годишната Барбара Хобел. В списъка на палача за нея се казва: „Най-чистата девица на Вурцбург". Друга млада жена, приготвена за бесилото, е характеризирана като „най-чистата и святата в Кьолн". Понякога именно младостта, красотата, а колкото и да е странно - и набожността, привличат вниманието на демонолозите.

По време на съд за магьосничество трябвало да се докаже наличието на две неща -любимец и „знака на  вещицата". И едното, и другото не било трудно да се установят. В качеството на „любимец" можело да се възприеме всяко домашно животно, включително и хлебарката, пълзяща по пода. За „вещерски знак" също се приемало, каквото падне - от родилен белег, което само по себе си се смятало за неопровержимо доказателство, до всякаква физическа аномалия, от рода на брадавица или бенка.

Заподозряната жена била събличана чисто гола, избръсвали главата и тялото й и започвали „огледа". Нерядко проверките се провеждали публично, в присъствието на неограничен брой изследователи на вещици. Понякога жената била привързвана разкрачена за стол, защото се смятало, че белегът може да е скрит на най-интимното място. И макар че съдебните дела на вещиците преминавали под егидата на защитата на морала, те разпалвали садистки наклонности у палачите и тълпата.»

Източник: „Политика” Монитор ЕООД

 image

«29 юни 2007 г. Конгрес, посветен на лова на вещици, се провежда в норвежкия град Вардо тези дни.... А между 14-ти и18-ти век на Стария континент са обезглавени или изгорени на клади повече от 50 000 обвинени във вещерство… “Основната причина за преследването на вещици е необходимостта да се намери изкупителна жертва,” казва Рита Леинонен, специалистка по темата... Международният конгрес на магьосничеството от лятното слънцестоене се организира от скандинавски и американски учени. Тук ще обменят знания и опит 60 международни експерти, които ще представят доклади и за позитивните аспекти на магията. Те ще проведат дискусии, ще изнасят лекции и ще представят филми за древната и съвременната магия.

...

През 17-ти век Вардо е бил прочут с процесите си срещу вещици. Тук са били изгорени 80 жени, обвинени за срещи с дявола в близката “дяволска планина”. Неслучайно това е градът с най-много бури в Норвегия. Във Вардо ще пристигнат учени от Великобритания, Дания, Финландия, Германия, Австралия, Исландия, Норвегия, Швеция и САЩ. Основните теми на конгреса са “Силата на вещиците в литературата и историята”, “Мъчения, преследване и човешки права” и „Вещици, шамани и демони”...»

e-vestnik.bg


Гласувай:
1
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1033720
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 724
Архив
Календар
«  Февруари, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728