Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2010 10:39 - ИЗХВЪРЛИХА НАЙ-ДОБРИЯ ДАВАЩ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ШОКОВЕ В ШВЕЦИЯ, УНИЩОЖИЛ ПАМЕТТА НА ЖЕНА С 38 ПРОЦЕДУРИ
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1905 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 08.07.2010 18:30


ИЗХВЪРЛИХА НАЙ-ДОБРИЯ ДАВАЩ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ШОКОВЕ В ШВЕЦИЯ, УНИЩОЖИЛ ПАМЕТТА НА ЖЕНА С 38 ПРОЦЕДУРИ

image
Текст към снимката:
Хоукан Уудеберй с неговата работна машина "електрически удар".


(превод от шведски език)


След 38 електрически шока пациентката бил докарана до състояние при което вече "не си спомня по принцип нищо за живота си преди ЕСТ-то".

Заради този си "резултат от лечението" най-известния електро-шоковец и психиатър на Швеция - Хоукан Уудеберй (известен  ни от телевизионната програма, посветена на ЕСТ -  от "Уппдроог гранскниинг") е изхвърлен от болницата "Карулиинска схшюукхюусет" в  кв. Худдинге. Въпреки очевидните поражения,  шведското учреждение "Сусиолстиирельсен" е разширило размера на приложението на процедурата ЕСТ.

Хоукан Уудеберй е отговорен за най-разпространената шведска информация, предназначена за пациентите касаеща електрическите шокове "ЕСТ - електрическото лечение", издадена в съвместна работа с лекарствената фирма Pfizer. Едно невероятно книжле, което през ноември бе показано в телевизионната програма "Уппдроог гранскниинг" за ЕСТ, и където Уудеберй е написал: 

"Преди всичко ЕСТ не дава никакво поражение върху мозъка, това е ясно опровергано чрез широка научна работа през 60 години... Учените не са могли да докажат перманентна загуба на паметта по-дълга от няколко месеци след ЕСТ."

image
 
Уудеберй е и собственикът на подобни инструкции за доктори, но там не е еднакво фризиран.

Но "тоталната загуба на памет" на една негова собствена пациентка - нейното състояние на глобална ретроградна амнезия, както е наречено в жалба на лекари от случая пред Сусиолстиирельсен,  е все пак прекалено ясно доказателство за големите поражения на мозъка, които леченията на д-р Уудеберй причиняват.

Хоукан трябвало да приключи като главен лекар в Худдинге. Той бил чисто и просто изритан, дори да не смятат да му се било случило именно това.

image
За развитието допринесли и други факти. Като този, че пациентката по-рано се оплаквала от проблеми с паметта, и че било записано, че лечението давало значителни странични ефекти, както и че то би трябвало  да приключи бързо. Въпреки записките лечението продължило до "катастрофалното състояние", за което се отнася жалбата против Уудберй.

Но те не се предавали преди пациентката да си е получила 38-те електрически шока и тогава пациентката "не си спомняла вече по принцип вече нищо друго от своя живот преди ЕСТ-то".

Но дали Уудеберй сега е изритан само защото е причинил тежките поражения, или защото е очевиден рискът от бъдещата дейност с ЕСТ-то, това именно историята го премълчава пред нас.

В отговора на жалбата именно пише, че сегашният главен лекар към Аффективното отделение в Худдинге, Матц Адлер е много наясно, че той самият участвува в причиняването на сериозни мозъчни поражения под формата на проблеми с паметта. Той пише:

"За съжаление обширните проблеми с паметта след ЕСТ не са нещо никак уникално. Ние сме се натъквали на няколко случая, заслужаващи голямото ни съжаление..."

Неговото оправдаване и обясняване на преценките и действията на лекарите в актуалния случай са нещо от най-удивляващите такива, някога написани от електрошоков психиатър. 

Адлер разказва, че намесеният лекар за съжаление е вярвал в това, което държавния психиатър (рикспсикиотерн) Ян-Отто Оттоссон, професор Джякомо ди Елия (един от водещите експерти по ЕСТ в Швеция) и учреждението "Сусиолстиирельсен" по-рано казали, когато са разказвали за пораженията след ЕСТ: че тези  десетилетия наред уверявали че "страничните ефекти за паметта от ЕСТ са леки и преходни".

С  други думи касае се за ВЯРАТА на лекари! - Вяра в напреднали възрастово и натежали от авторитет професори, заслепили ги пред сериозните поражения, които те,  фактически самите, причиняват.


image

Едно направено по-късно проучване (между другото от Royal College of Psychiatrists) показва, че половината от всичките ЕСТ-пациенти са станали жертва - а може би и повече (вижте приложен документ в PDF-формат).  
За преценката на тези лекари, докарали жената до тотална загуба на памет, д-р Адлер споделя:

че е "силно влияние е оказало разбирането, че страничните ефекти от ЕСТ-то са или преминаващи, или слаби", както и че тогава "ни се струва рационално лечението да се провежда докато депресията е съвсем премахната, въпреки възникването на проблеми с паметта" ("съвсем премахнатата памет", коментар на кмр.ню). Докторите единствено са "привели пациентката в линия с водещи шведски експертизи, учебници и с изявената представа у учрежденията (!) по въпроса за страничните ефекти на ЕСТ-то".

KMR е научила за част от болшниството случаи на сериозни постоянни мозъчни поражения, които са творение на Адлер и компаньоните му. От прочитането на преценката за бъдещите директиви за ЕСТ на учреждението "Сусиолстиирельсен", написана от този електро-шоков психиатър, става ясно, че те приличат досущ на шокираща лудост, която и представляват.

Адлер е все пак бил наясно за пораженията от ЕСТ, когато той е писал следното: 
"Аз следвам с безпокойство предложенията на Сусиолстиирельсен да разшири района на индикации за ЕСТ", едно предложение което ще повиши риска от този тип странични ефекти, от които сега актуалната пациентка е пострадала."

КРАЙ НА ПРЕВОДА НА СТАТИЯТА

ИЗТОЧНИК:
Комитетът за Човешки Права е основан през 1969 г. в САЩ и през 1972 г. в Швеция от Сциентологическата църква, за да проучва и разобличава психиатричните престъпления против човешките права и за да измете двора на психиатричното здравеопазване.
 

За повече информация посетете сайта на KMR www.kmr.nu

Адрес
Den internationella цvervakaren av psykiatrin
Kommittйn fцr Mдnskliga Rдttigheter
Box 2, 124 21 Bandhagen

превод от шведски език 
 




Тагове:   Стокхолм,   Швеция,   даващ,


Гласувай:
4



1. razkazvachka - Заинтригува ме!
15.06.2010 22:24
но, боже, какъв език!:)))
цитирай
2. semtomovi - езика
15.06.2010 22:32
))))

Да, преводите ми са доста груби! Нямам време да ги ошлайфвам. Това ли имаше впредвид?
Ако желаете, ги преработете и ми ги пратете. Ще ги обновя с удоволствие ако работите добре! )
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1442337
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930