Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2010 14:29 - ЧУЖБИНАТА КУПУВА МОЗЪЦИТЕ НИ ОЩЕ ОТ ГИМНАЗИЯТА
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 918 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.07.2010 17:33




UTLANDET INHANDLAR VЕRA HJДRNOR REDAN FRЕN GYMNASIET


Най-умните и даровити български деца вече са "напазарувани" за чужбина. При това още преди да са завършили училище.
Dem duktigaste och mest begеvade bulgariska barnen дr redan "inhandlade" till utlandet. Dessutom redan innan de har slutat skolan.

image

Предлагам препечатка на стара статия  от news.dir.bg и коментари на читатели с молба за коментар по темата. Днес не е 24 май, но предполагам, че темата е еднакво злободневна и днес, и че все още не е постигнат никакъв прогрес по този наболял въпрос в България?
Jag bjuder pе en kopia frеn en дldre artikel frеn news.dir.bg samt lдsarkommentarer med bedjan fцr kommentar i дmnet. Idag дr det ej den 24-e maj,men jag antager att samtalsдmnet дr hцgst aktuellt дven idag, och att fortfarande har man ej uppnеtt nеgot progress alls i denna moget smдrtsamma frеga i Bulgarien?

- Това сочи тъжната равносметка в Деня на славянската писменост и култура, пише в. "Стандарт". Нито едно от спечелилите международни състезания и олимпиади по математика и физика българчета няма да остане да учи у нас, казва за изданието една от учителките на шампионите от Столичната математическа гимназия - Петя Тодорова.

Още от ученическата скамейка даровитите тийнейджъри са получили и са приели оферти да трупат знания в едни от най-престижните колежи и университети в Европа и САЩ. Четирима от абитуриентите на СМГ от тази година ще поемат към "Оксфорд", други ще заминат в "Станфорд" и "Принстън".
 
Бедата не е в това, че децата трупат знания в най-престижните висши училища. Страшното е, че никой от тях не се връща след това в България. На олимпиадите нашите ученици показват по-добри резултати от американци, руснаци и китайци, а после заминават да работят за тях, категорични са учителите. Причината е, че след дипломирането младите ни "мозъци" получават оферти за кариера в световни топкорпорации, каквито шансове в България липсват.

За да се изкове шампион, трябва не само талант, но и дисциплина. Затова за нас е особено важно да поемем децата малки - от 5-6 клас, разказват още педагозите. На "голямата сцена" обаче даровитите тийнейджъри излизат след 9 клас.

От този випуск имаме много талантливи ученици - като Ивайло Хартарски, бронзов медалист от математическото състезание в ЮАР миналата година, като Иво Кортезов, който получи златен медал на малката балканиада по математика, както и Радослав Кафов, който е бронзов медалист от Всерусийската олимпиада и част от разширения състав на националния ни отбор по математика.
 
Сред умниците при десетокласниците има и дама - Райна Андреева, която освен математик е и невероятен физик и е печелила награда от европейско състезание по естествени науки, разказват учителите. Наскоро със златни медали от олимпиадата в Казахстан пък са се върнали Виктор Вълов от 11 клас, както и абитуриентът Любослав Панчев.

News.dir.bg


ЧИТАТЕЛСКИ КОМЕНТАРИ от същия сайт:
 

1. razkazvachka - Така е - бедните български учители произвеждат бляскави скъпоценни
24.05 21:23 световни мозъци - и това е глобалната им специализация - няма другаде такива учители:))))

а математиците могат и да смятат - но не винаги владеят другите човешки неща - за съжаление - и са уязвими за лоши погледи дори 2. krizata - Попаднали сме в такъв капан, от к...
24.05 21:41 Попаднали сме в такъв капан, от който няма излизане:

Бедните български данъкоплатци обучават години наред децата си, с надеждата, когато пораснат, същите тези деца да работят за пенсиите на вече остарелите си съотечественици.
В същото време нашите вундеркинди, съблазнени от бляскавия живот в странство, плюят на собствения си народ и с оправданието "Вие не ни заслужавате" забравят къде са направили първите си стъпки в живота.

Ситуацията само ще се влошава, няма да се подобрява!

Поздрави!
  4. krizata - И какво да се прави в ситуацията?...
24.05 22:12 И какво да се прави в ситуацията?

Може би, още в 9-ти клас трябва да се знае, че който иска безплатно държавно образование, трябва да подпише предварителен десетгодишен работен договор в полза на страната си. За останалите мама и татко да плащат, след като само те, след време, ще се облажват от тлъстите преводи на обичното и "успяло" дете.

7. анонимен - не заставайте на пътя на децата !
25.05 08:01 при тази безработица тук-или ако остане-трябва да гладува детето,или ако учи навън,но се върне,ще трябва да работи за пенсия,която няма и да получи. ако бяхте техни родители,кое бъдеще бихте препоръчали на децата си? ...може пък и това да се цели - да сме прост народ,да гласуваме срещу пакет брашно,да бъдем лесно управляеми ?
цитирай


9. lambo - От този капан няма излизане ...
25.05 10:21 Напротив има ... в гроба. Накъдето се е запътила нашата българска нация
цитирай


11. sevdabg - До всички анонимковци
25.05 10:22 Вие ако си мислите,
че някой там ги чака с питка , бъклица и здравец?
Но пишете си, споделяйте - няма лошо ...
 
цитирай


12. анонимен - Всеки милее за децата си!
25.05 10:33 Не мислете, че на родителите останали тук, им е лесно.Децата трупат знания и опит в България, но се реализират и се чувстват преуспели в чужбина. ЗАЩО?ЗАЩО ДА СЕ ВРЪЩАТ ТУК? За да работят за жълти стотинки? Да станат жертва на злобата, завистта и некадърността на шефовете си-връзкари?
България е прекрасна като природа,прекрасни и умни са и децата ни, но ние не ги ценим, не им подсигуряваме условия за развитие ,за реализация и за нормален живот. Вината за това е наша и ние трябва да понесем последствията, колкото и тежки да са те.
Моето мнение като майка е:
НАШИТЕ ДЕЦА ,СА ДЕЦА НА ПЛАНЕТАТА И ИМАТ ПРАВО ДА ЖИВЕЯТ КЪДЕТО СЕ ЧУВСТВАТ НАЙ-ДОБРЕ.
 
цитирай


14. анонимен - @
25.05 10:54 Нищо, нищо. Сега трябва да закрием и БАН. Та да не остава някакъв такъв романтичен помисъл у някое заблудено математиче или физиче, че може да работи и в родината си, па макар и без пари.

Да живеят днешните управници!

Има и още нещо обаче. Интелигенцията ни е предимно техническа. Ние нямаме шампиони по иконочически науки, освен крадци, разбира се. А ако някое по-читаво математиче или физиче се бутне погрешка в УНСС например, то го гонят с всички сили и средства от този университет. Там комунизмът все още си е съвсем жив. За никакви спящи или събудени клетки не може да се говори!
  цитирай

18. анонимен - NIKOLAY DIMITROV
25.05 12:51 Tova koeto 6te se razbere pri prebroiavaneto prez 2011 6te stresne mnogo hora!
цитирай


20. анонимен - Предлагам
25.05 13:37 Не знам колко е изпълнимо, но предлагам, в България, децата, които са с такива изключителни резултати, да бъдат обект на особено внимение от министерствата - в зависимост от дарбите си. Тези деца да бъдат финансирани дори да завършат в чужди университети, но да се завръщат в България! Те сами ще създадат такива компании, каквито ги привличат извън страната. Държавата трябва да инвестира в тези хора, за да има право да иска те да се завърнат и да работят в полза на България.

21. анонимен - Много се радвам за тези деца, че са ...
25.05 13:41 Много се радвам за тези деца, че са разбрали, че нашата държава не ги заслужава.Да отидат на запад, за да живеят достоен живот.Моите деца също са в чужбина.Там се родиха внуците ми и там растат.Не искам тука да работят за жълти стотинки на някакви цървули.

22. анонимен - Баце
25.05 13:45 sevdabg написа: Вие ако си мислите,
че някой там ги чака с питка , бъклица и здравец?
Но пишете си, споделяйте - няма лошо ...
 

Че там не ги чакат с баница, е повече от ясно!
Но тук ги чакат вересиите от 20-годишно малоумие и дребни тарикатлъци, носещи поетичното име български преход. Нали и земята/имотите ни върнаха, и в масовата приватизация участвахме, че и бонови книжки ни се "даряваха", предприятия се закриваха... от близо 12 млн.дка обработваема земяпрез 1989 г., сега колко останаха?
Я да Ви питам кои и колко са големите вносители на плодове и зеленчуци, и чии интереси се обслужват на стоковите борси? И защо изкупната цена и на млякото, и на доматите са с пъти по-ниски от тези в магазините/пазара?
И други разни такива "успехи" от ежедневието ни все с български специфичен привкус...
Останаха ни кофите за боклук, ама и там вече е с връзки!

23. анонимен - Предлагам да опитате да изтеглите кредит за бизнес, а
25.05 13:56 анонимен написа: Не знам колко е изпълнимо, но предлагам, в България, децата, които са с такива изключителни резултати, да бъдат обект на особено внимение от министерствата - в зависимост от дарбите си. Тези деца да бъдат финансирани дори да завършат в чужди университети, но да се завръщат в България! Те сами ще създадат такива компании, каквито ги привличат извън страната. Държавата трябва да инвестира в тези хора, за да има право да иска те да се завърнат и да работят в полза на България.


... ако не става, пробвайте с потребителски - може би, ще придобиете по реална предства за действителността ни!
Едно време имаше една закачка: "...Имаш ли вуйчо владика, живееш, немаш ли - по-добре и теб да те нема! Лично мене по-добре, хич да ме нема!" Мисля, че буфосинхронстите или Весо Парцала ги ръсеха.
Та, правилото е още в сила - ако си рода на някой зам.министър или друга знакова фигура, необходимия финансов интерес ще се прояви спрямо теб, ако не - и на 100 олимпиади да си със златен медал, пак ще гризнеш дръвцето просто защото не си случил на роднинство

24. анонимен - mdaaa...
25.05 15:08 Глобализацията носи със себе си и своите негативи, един от които е изтичането на мозъци навън,следващия е асимилирането,уеднаквяването,унифицирането и равняването по разни чужди стандарти( без да се замисляме, дали са подходящи за нас, или не...) Постоянно се говори за евроинтеграция и т.н.,като се забравя българското, родното ( според мен съвсем целенасочено) и така,докато изчезнем като нация.

26. krizata - до 7,
25.05 15:31 Трябва да престанем да разсъждаваме по логиката: "Всеки индивидуално да си спасява кожата", а да си спомним духа на колективизма и да направим чудесата, на които са били способни предците ни (все пак носим техните гени).
Поздрави!

27. krizata - до 8,
25.05 15:34 Изчисленията сочат, че работещите зад граница български мозъци оставят в местните икономики около 10 млрд. евро годишно. Това, че ни се потхвърлят някакви трохи във вид на помощи за болните мама и татко е обидно и унижаващо.

29. krizata - до 10,
25.05 15:39 Има една съществена разлика и тя е, че тези селца са на издръжка на централизирания национален бюджет (хранят се от София), докато за нашия подарен капитал никой и дума не обелва, дори ни се насаждат мисли, че ние трябва да сме благодарните на тези от белите страни.








 





 

 





Тагове:   още,   мозъците,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1440980
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930