Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 02:04 - Рубрика Мачо-Мен:
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11461 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.08.2010 02:36


image

Бойко и Първанов се ширят по царски на 550 декара дворец


сряда, 04 август 2010 Варна Президент и премиер ще спят това лято в едно бунгало. Георги Първанов и съпругата му Зорка изпревариха с една смяна министър-председателя. От понеделник вечер те са настанени в прочутото слънчево бунгало на самия живописен бряг в "Евксиноград". До него се стига с външен стъклен асансьор. В кокетната вила има вградено голямо барбекю, а гледката към морето е като на Карибите.

По време на почивката си президентът поддържа форма със спорт. Той играе волейбол на миниигрището до яхтеното пристанище или рита футбол с охраната си. Първанов не обича само тенис на корт, който пък е голямата слабост на премиера.

Бойко Борисов се очаква да пристигне в бившите царски покои на 10 август. Два катера ще пазят по море премиера. Бойко всичко ще си плаща като поп, научи "Стандарт". Хората му също не си и помислят да си тръгне от резиденцията, без да броят пари за нощувка и храна.

През лятото в огромния парк на двореца, който се шири на 550 декара, не може да прехвръкне и комар. Не е само заради засилената охрана, а защото персоналът редовно пръска срещу досадните набези. С пика на сезона 140 човека поддържат реда и чистотата в двореца и градините му.

Още за VIP летовниците във в. "Стандарт"

Кръстина Маринова
Източник: 
http://www.standartnews.com/news/details/id/76509/

 

ИЛКА КАТРЕВА 15.06.2010

image


Папараци фотографи от Варна са организирали денонощно бдение на буната до резиденция "Евксиноград", за да успеят да щракнат в кадър някой от по-първите мъже в държавата не в костюм и вратовръзка, а с чаша бира в ръка и бански костюм на плажа в някогашната царска резиденция. Залозите кой пръв ще успее да хване в кадър президент или премиер, или пък някой министър, надхвърлят 100 лева за снимка. Състезанието между папараците стартира преди няколко години, когато щастливец успя да щракне в плажна шатра на брега на морето тогавашния премиер Иван Костов и съпругата му Елена. Раят на властта отдавна  не е недостъпен. Нито за миг не са секвали организираните екскурзии из достолепните алеи на бившия царски дворец. Групи от по десет души могат да разгледат някогашните  царски покои срещу 5 лева за работещ, а за ученици и пенсионери цената на разходката, която дълго време ще ви носи национална гордост заради видяното, е само 3 лева.

Слънчевото бунгало също има цена

 Ако мераклия иска да преспи в спалнята на бившия премиер Сергей Станишев или на Людмила Живкова в Слънчевото бунгало, трябва да направи резервация и да плати 250 лева за един от двата апартамента в бунгалото. Всъщност Слънчевото бунгало е запазено във времето на летните отпуски за премиер и президент, но срещу тези пари за една нощувка всеки може да си осигури ваканционен рай, ако бунгалото е свободно. Срещу скромната сума мераклията ще си има  собствен плаж, асансьор до брега и  усамотение, далеч от снобската суета и дори от обективите на дебнещите фотографи.

Слънчевото бунгало е еднофамилна къща с огромен хол, две просторни спални, а на таванския етаж са разположени още две. Къщата на властта е отдалечена от двореца, от ресторанта и от хотел "Тунела", където изхранват най-първите гости. Тъй нареченото бунгало си е сто процента стил соцреализъм ала възрожденска къща, от онези, каквито има с дузини във Велико Търново, само че е на самия пясък в най-северния край на уникалния парк, изграден с много вкус и майсторство от цар Фердинанд. Освен с плаж бунгалото на най-първите разполага и със собствен басейн. В адските юлски и августовски жеги на верандата му  могат да седнат на сянка около 30 души, да гледат морето и дори
да наемат лодка за разходка В къщата има и  кухня, където дори личните готвачи на короновани глави могат да приготвят предпочитаните ястия.

Президентът, разказват служители в "Евксиноград",  пристигал с личен готвач. Ястията за първата двойка се приготвят отделно, а специален човек на щат в НСО дегустира всичко, преди то да бъде поднесено. Има такава служба в НСО, това са хора с подходящо образование. Практика в цял свят е да се дегустира предварително храната на най-първите мъже не толкова за да не ги отрови някой, колкото за да се провери качеството на продуктите.

 Към екстрите на Слънчевото бунгало е и слънчевият френски часовник,

 дар от английската кралица Виктория за цар Фердинанд, който заръчва скъпият подарък да бъде монтиран на скала, досами морския бряг.

 До момента резервации да почиват в бившите царски покои са направили няколко чужди дипломати в хотел "Тунела", чийто ресторант е кацнал над самия бряг на морето и нищо не скрива от погледа морската шир.

 Легендите за евтиния са силно преувеличени Цените в ресторанта на хотел "Тунела" отдавна не са такива, каквито ги разнася мълвата. Например кафе за 15 ст. Това си е жива легенда, ама от Живково време. Властта най си пада по постни манджи. Неразточителен обяд на човек излиза 10 лева, а специалитети като евксиноградска пура -много повече.

 Прословутата евксиноградска пура представлява завита в кори за баница плънка от ситно нарязано зеле, подправено с джинджифил, соев сос, черен пипер, морски дарове - октопод, мидички. В летните жеги родните випове поръчват постните сарми, миш-маш, пиперка и тиквичка бюрек и разбира се, млада или стара отлежала евксиноградска гроздова. Чуждите величия пък били шашвани с патешки гърди, овкусени със сусам и мед, и с гарнитура от глазирано червено цвекло и ябълки. Както и със стек "Сьомга", запържен в зехтин и поднесен върху канапе от  спанак. Днес, ако искаш да се видиш като VIP гост №1, е достатъчно не просто да си във властта, а да можеш да си платиш толкова, колкото струва този разкош. Цената на апартаментите в хотела е 130 лева за ден.

Основният камък е положен през 1882 г. През 1882 г. съгласно решение на варненската община някогашният манастир "Св. Димитър", който бе възстановен преди няколко години, е дарен на княз Александър Батенберг. До изграждането на двореца Сандрово (по-късно Евксиноград) князът ползва манастирчето за резиденция. Комплексът е действащ и по времето на цар Фердинанд Сакскобургготски  и цар Борис Трети до 1948 г., когато е разрушен. На 15 август 1882 г. тържествено е положен основният камък на летния дворец, наречен Сандрово по името на Александър Батенберг. Първоначалният проект, принадлежащ на виенския архитект Виктор Румпелмайер, не е реализиран поради настъпилите политически събития в страната, свързани с детронацията на княза.

 Лятната резиденция е завършена от новия български княз Фердинанд Първи в периода 1887 -1900 г. Наложени са корекции  в духа на европейските традиции, осъществени от швейцарския архитект Херман Майер, немския Леерс и българския им колега Никола Лазаров.

 Богатата растителност в огромния няколко хектара двор на резиденцията е попълвана през годините според царските предпочитания.

Виното на Тато се добива в царската изба Пътят на виното на Тато - "Врачански мискет", което нито един посетител не пропуска да опита в летните жеги, затваря кръга си от лозето до бурето. В лозовите масиви се гледа сортът, от който се произвежда едноименното бяло винце. И наши, и чужди гости на резиденцията не пропускат да опитат евксиноградската ракия и прочутия  коняк, кръстен на резиденцията. Виното от избата на двореца  в ресторанта струва 10 лева. Каквото и да похапва властта обаче тук, то е от качествени продукти и с гарантирано качество. Така управителят на резиденцията Стефан Капитанов обяснява високите цени на някои ястия и напитки.

От врата в ресторанта се влиза в  царска трапезария, решена в дървени мебели, направени от финландско дърво.

Царят не обичал да се секат родните гори и заръчал дървеното обзавеждане да се направи с финландска дървесина, която не я ловят дървояди. Атмосферата на бившата манастирска магерница, преустроена в уютна трапезария, се пази от стъклописите, заръчани от Фердинанд, в които личи вграденото калиграфски Ф. Пази се и част от порцелана, ползван за гостите на царското семейство.


Източник:image
Монитор





Тагове:   мачо-мен,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1442095
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930