Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2010 17:32 - Бежански Ад в близост до шведски Отпускарски Рай
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 733 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.08.2010 18:06


Бежански Ад в близост до шведски Отпускарски рай
 
image

Бременни и болни бежанци са затваряни в продължение на 18 месеца сред урина и плъхове - в близост до тях правят загар шведи, каращи отпуска си по Средиземноморието.

Законът дава право да ги затварят по 18 месеца без съдебен процес. Плъхове, леденостудени зали за спане и тоалетни които преливат са ежеденевието тук. Деца, бременни и болни получават едва медицинска помощ. Малцина могат да превеждат техните езици. Разкъсани семейства.

Къде се случва всичко това?

На един хвърлей разстояние от мястото, където много шведи избират да прекарат отпуска си в държави като Малта, Гърция и Италия.

Всяка година десетки хиляди хора бягат от неспокойни държави като Афганистан, Пакистан, Сомалия, Конго-Кингшаса и др. Те бягат от въоръжени конфликти, насилие, тероризъм и политически преследвания. Те се преместват на място, където да живеят по-добре. По дългия път до целта на мечтите често  попадат в ръцете на трафиканти на хора. Някои са изнасилвани, обирани и бити. Други са затваряни в транзитни държави и са  задържани там понякога с години. Някои умират.

Но хиляди хора достигат до Средиземно море, където те в малки лодки се отправят на животоопасно пътуване. Често са премръзнали и шокирани в резултат на лошите условия по море. Тези, които оживяват пътуването достигат до бреговете на Гърция, Малта и Италия. Държави, с общ знаменател, че затварят емигрантите в нехуманни интерниращи централи.

Един 20-годишен иранчанин разказва пред Лекари без граници: "Аз живея върху пода на един дюшек. Толкова е мръсно и дюшекът е мокър от тоалетните, които преливат. Нямаме право да излизаме. Живеем едни над други и се занимаваме често с побоища".

Според законодателството на ЕС то емигрантите могат съвсем законово да се държат затворени до 18 месечен период.

Много от тях страдат от депресия и от разкъсването на семействата им. Те живеят в големи зали за спане без електричество с дупки в тавана от които тече вода при дъжд. И за тези, които се разболяват достъпът до здравеопазване е крайно ограничен. На някои е наложително да слагат белезници когато ще се срещат с лекар. Един 30-годишен пакистанец разказва: "Това място тук е за животни. Разглеждам лицата на всички и виждам само смърт върху тях."

Как може да се случи това, година след година в Европа, често на хвърлей разстояние от места, където ние, шведите разпускаме през отпуската?

Преди повече от 150 години над 1 милион шведи напускат Швеция в гонитбвата на по-добър живот. Сега други националности оставят всичко за да рискуват живота си. Абсолютно недопустимо е ние в Европа да не можем да предлагаме на бежанците и емигрантите хуманни условия на прием. Интернационалните директиви очертават ясно какво важи. Но всеки път тях ги нарушават.

ЕС е в хуманитарна криза на собствен терен. Срам е за цяла Европа,  систематично да отнема свободата на търсещите убежище и на изложени и слаби групи като бременни, деца и тежко болни. Че Лекарите без граница имат нужда да ръководят проекти е красноречиво. Хората, които идват от държави, които са във война би трябвало освен това да се посрещат като потенциални търсещи убежище. Случаят съвсем не е такъв в много от държавите в които те пристигат.  

Няма нужда да отправяме поглед чак до долу в южна Европа за да видим как тези изложени хора са изхвърлени извън здравната система. Швеция е една от най-рестриктивните държави в Европа, що се касае достъпа до здравеопазване за тази група. Бежанците които получават отказ на своята молба за убежище и другите емигранти без документи имат право днес да пазаруват спешна медицинска помощ на пълна цена. Високите разходи правят така, че мнозина са изхвърлени извън здравеопазването. Това бе и причината Лекари без граница в периода между 2003 и 2006 г. да задвижи проект тука в Швеция.

Време е да посрещаме бежанците по същия начин, по който ние самите искаме да бъдем посрещани. Време е да предоставяме на бежанците същите тези правила и условия, на които те според интернационалното законодателство и директиви имат прао и е време Швеция и ЕС да се напрегнат до краен предел за подобрят значително ситуацията в приемните държави, за всички тия които днес и в бъдеще ще бягат от родината си, независимо от причината.


Източник и а втор Кристина Боулме Кюн
председател на Лекари без граници
Юан Маст, ген. секрет. Лекари без граници
В. Афтонблоодет



Тагове:   близост,   Отпускарски,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1436446
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031