Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2010 18:46 - Лъжесвидетелството и Библията
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.08.2010 19:35


Лъжесвидетелството и Библията

image
  "Не лъжесвидетелствувайте против ближния си". В Деветата Божа заповед се забраняват всякакъв вид лъжи...

ЛЪЖЕСВИДЕТЕЛСТВОТО е такъв грях, при който човек, изправен пред съда или пред по-висшестоящи служебни лица, които го разпитват, за да се доберат до истината, или дава съзнателно неверни показния във вреда на някого, или се оплаква лъжливо от някого.

Лъжесвидетел е следователно всеки, който знаейки истината и заклевайки се, че ще я разкаже, я скрива и изопачава, или направо посочва лъжата като истина.

Различни са поводите за лъжесвидетелство при хората. Едни изкривяват съвестите си от корист, желаейки или да не загубят, или да спечелят. Други лъжесвидетелтват, ръководени от своята страст да отмъстят, трети поради засегнато честолюбие, четвърти от страх и др.

Друг тежък грях срещу Деветата Божия заповед е ЛЪЖАТА. Лъжата е под достойнството на човека. Ето защо ние не бива да лъжем по никакъв повод. Не трябва да лъжем и тогава, когато според нашата преценка това не пречи на някого. В  този смисъл не съществуват така наречените "бели лъжи", както някои се опитват да се оправдават.

Мнозина оправдават лъжите си със затруднените обстоятелства, в които се намирали и които ги принуждават да лъжат. Те уверяват че били против лъжата по принцип, но оневиняват всяка своя т. нар. "лъжа по необходимост". В Словото Божие обаче няма оправдание за този вид лъжи. Никъде там не е казано "Не лъжи, освен ако не се налага!"
Напротив, заповедта на Господа е ясна и категорична, че не бива никак да лъжем. Ако Словото Божие позволяваше да се лъже в някой случай, помислете си, какъв опасен бент би се отприщил чрез нея. Всеки би могъл да оправдае своята лъжа като крайно необходима. Всеки би твърдял, че тъкмо сега при тези обстоятелства тя се налага, за да се избегнат много неприятности.
...
Докато лъжата е изопачаване на истината с греховна цел, КЛЕВЕТАТА е разпространение на лъжи за ближния с желание да бъде той очернен и оплют.

Първият клеветник е дяволът. Самата дума дявол значи на български език клеветник.

В днешни дни лължата, лъжесвидетелството и клеветата почти навсякъде ни съпътствуват.
...
Девета Божиа Заповед масово се нарушава, защото много човеци си мислят, че лъжата и клеветата са по-леки грехове от убийството, например.

Няма малък или голям грях, защото на пръв поглед една безобидна лъжа или клевета може да направи така, че от нея да следва и убийство.

Езикът трябва да бъде оръдие на правдата и на истината, а не инструмент на лъжата.  Бог ни е дал най-различни дарби, за да си служим с тях за добро, а не за зло. С ръцете си например човек трябва да работи, да твори, а не да краде и убива.

Също така с езика си човек трябва да говори полезни и богоугодни неща, а не да лъже".

Невена Руменова, ученичка от Девети Б клас, ПМГ, гр. Монтана
из "Ученическо творчество. Деветата Божиа заповед"
В. Монтпрес бр 27, 2008 г.

 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1440938
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930