Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2010 20:34 - Невинни се затварят в шведските затвори
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1653 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.09.2010 21:29


Предлагам превод със съкращения на стара статия от в. Афтонблоодет под горното заглавие. Статията няма журналисти за автори. Тя представлява Отворено писмо до шведския министър на Правосъдието Туумас Будстрьоем. Авторите й са 15 шведски адвокати, на които им е писнало от псевдодемокрация в страната. Това писмо открих чрез сайта по човешки права  NKMR.



image

Текст под снимката:
08 май 2006 г. Зад решетките. Много невинни мъже са осъдени за сексуални престъпления през последните 20 години, твърдят 15 шведски адвокати в едно отворено писмо до шведския министър на правосъдието Туумас Буудстрьоем. Те желаят да назначат комисия, която да преразгледа присъдите.

Снимка: Магнюс Веенман



15-те адвокати в отворено писмо до Туумас Будстрьоем:

Peter Althin, advokat,

Jan Askblad, advokat,

Charlotte Bokelund, advokat,

Stig Centervall, advokat,

Peter Haglund, advokat,

Lennart Hane, advokat,

Bjцrn Hurtig, advokat,

Kerstin Koorti, advokat,

Bengt Loquist, advokat,

Thomas Olsson, advokat,

Jцrgen Olsson, advokat,

Ola Samuelson, advokat,

Lars Sandow, advokat,

Pelle Svensson, advokat,

Hans Цberg, advokat

Източник:
http://www.aftonbladet.se/debatt/article375868.ab

 

image

Туумас Будстрьоем

  НЕВИННИ СЕ ОСЪЖДАТ НА ЗАТВОР

Наоколо из нашите (шведски - бел. прев.) затвори лежи неизвестно количество мъже, които са осъдени, но са невинни. Те са обикновени граждани, някои са глави на семейство, които са били фалшиво натопени за престъпление, което те не са извършили. Те са били след това въвлечение в инцест- или сексуални процеси където дума стои срещу дума.

Въпреки, че всеки случай е уникален, то отново и отново се преповтаря една и съща грешка на системата. Ако засегнатите лица са имали по-ранен контакт един с друг, то би трябвало това значение, и контекста в който жалбата е сторена, ако е възможно да не се разглежда повърхностно, ами да се разследва, преди да бъдат взети мерки, като например задържането и арестта, които се практикуват.

През последнитя 20-годишен период вече са осъдени няколко невинни мъже на дълготрайни затворнически наказания и на вечен присмех. 

Че невинни биват осъжданни е констатирало и Най-високото съдилище ("Хйегста дуумстуулен") ...  Въпрек и това съдилищата в страната продължават, без да са си извлекли поука, да осъждат по  все същия начин...

Повторение става от първия разпит до съдебните процеси, които по правило се водят зад затворени врата и където никой външен човек няма право да присъства.

Недоказаните сведения на ищците се обръщат скоро на истина. На практика по правило автоматично се слага тежест на доказаване върху масата на подведения под отговорност, което е в разрез с принципите на всяка цивилизована правна система.

Важно е наистина с правна сигурност за изнасилените жени и за сексуално използваните деца. Този интерес същевременно не бива да прави компромис с правната сигурност на заподозрените и невинно осъдени мъже. Още по-зле тези сексуални присъди и присъди за изнасилване на малолетни не бива да имат някакъв общо ръководещ интерес, и обжалванията се прилагат крайно рядко от Най-високия съд ("Хйегста дуумстуулен"). Вместо това практиката е съдиите от Апелативния съд ("Хуувреттен") да имат последната дума. Отчаяни хора, осъдени мъже и техните близки се опитват да извисят гласове, и да бъдат изслушани, но те нямат накъде да се обърнат за помощ.

Засегнат е не само конкретно невинно осъдения, ами дори ищецът, децата и жените, които са близки на невинно осъдения. Системата както работи тя до сега - или по-скоро не работи - съдържа фалшива сигурност за всичките намесени.

Ако ще можем да наричаме Швеция една правна държава, то трябва да се осъзнае, че всяко непорядъчно добре разследвано подозрение за издаването на едно неверно решение, представлява поражение за съдебната власт и е срам за държавата.

С тези ни редова желаем да Те поканим във възможно най-скоро време да назначиш една независима комисия, подобно на тази в Норвегия, Kommisjonen for gjenopptagelser av straffesaker, и която започна своята работа преди 2 години време, или на подобни, като тези които ги има в Англия и Шотландия. Тази комисия трябва експертно да преглежда тези присъди и същевременно да има мандат за да прецени на кои случаи да се даде възможност за преразглеждане.





 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1442010
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930