Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2010 23:42 - Древните символи и техния СЛАВЯНСКИ произход - петолъчката, кръста, орела...
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7832 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 26.09.2010 20:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един от любимите ми клипове от Ютууб с музика от една моя любима група (Иван Купала) която ни връща към етническите ни корени.

Ето ви линк където ще намерите снимки със славянските езически символи Бог Перун и Мокош от днешни руски, белоруски, полски и др. земи:

http://oceanospotamos.wordpress.com/category/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/ 

Приятно ми е да слушам старославянския на баба ми. Надявам се, че ще е приятно и на Вас! Приятна регресия! )

image Шапка Мономаха, 13 в. Русия, от сайта: http://www.liveinternet.ru/users/vlad49/tags/%E0%EB%F4%E0%E2%E8%F2/

Мислех си, че няма да ми се наложи, че сме 2010 г..., че хората са се ограмотили вече.. Но уви след двата постинга отдолу на Анонимната госпожа, се налага да разширя и допълня темата с цитати от някои сайтове.

"Проблемът не е във фактите, а в политиката. Целта на ЦРУ и на неговите съзнателни и наивни агенти е да се отрече връзката на България с Русия. Ако някой читател не знае - на снимката е Достоевски, славянофил, борец за освобождението на българите от турско робство, геният на човечеството, с кафяви очи и тъмна коса./ Това е акцентът, като подло се премълчава, че освен русите - славяни са украинците, белорусите, поляците, чехите, словаците, долно- и горнолужишките сърби / и до днес говорещи на славянски на територията на Източна Германия /, словенците, хърватите, бошнаците, сърбите и разбира се, българите.
Където и да отиде един българин, в легитимните държави или езикови общности, той разбира съответния славянски език и открива, че сродните думи между местния и българския език надхвърлят 70%. Особено ясни са сърбо-хърватският, /за "македонския" не говоря, той просто е един български диалект/ словенският, а дори и словашкият, което показва, че българските славяни в своето историческо преселение са преминали през територията на днешна Словакия /Словенско, както я наричат самите словаци /.

Особено смешни са тезите на "антиславянските" български "историци", когато започнат да правят "упражнения" за широкото присъствие на "прабългарски "думи в съвременния български език. Повечето се спират на думи като къща, татко, батко, дъщеря и пр, като основното им твърдение е, че тези думи липсват в останалите славянски езици. Думата "къща" очевидно е от елински произход, от "кат", което означава етаж, едноетажен дом, малка къща, оттам на български и кат /живо в повечето диалекти като етаж/, но и в смисъл на кът, на скут - значи в смисъл на НЕЩО, което е сравнително малко. В украински и полски това е думата "хата", което означава малка къща и дори по-скоро колиба, а в сърбохърватски направо казват КУЧА /доказателство, че голямата носовка от старославянски=старобългарски във ВСИЧКИ думи от български става "Ъ", а в сърбохърватски "У", както и че "Т" пред мекост в български става "Щ", а в сърбохърватски "Ч"/.В италианския език, който е индоевропейски, думата за къща е КАЗА, /kasa/, още по-очевидно доказателство и за първокурсник филолог за славянско-индоевропейския произход на думата. То и това е Европа - славяно-германско море, в което се вливат дребни рекички. В тюркско-алтайските езици, към които без никакво съмнение принадлежи прабългарският, такава дума "къща" няма.

...
Думата "дъщеря" е сродна с руското и украинското "дочери", "дочерей" и пр. в падежните форми, щерка е производна от /дъ-щерка/, оттам е и полското "цурка", както и диалектното "цура"в български, което означава пак дъщеря.

...
Що се отнася до батко, в руски език имаме даже "Батюшка Царь", а в украински и в повечето полски диалекти направо "Батько", Батько Махно например, което направо си означава батко. За думата "кака" - очевадна е славянската наставка "-ка", както е в полски "Матка" т.е - май-ка, в български пат-ка, гъс-ка, лел-ка, дуп-ка и пр. още над 5 хиляди думи. А коренът ка- идва/извожда/извира пак от къща, в смисъл на кът /каsа напр. на латински/.

Писмените доказателства за почти всички "новооткрити прабългарски" думи в съвременния български славянски език са точно такива и всяко ново твърдение, че еди-коя си дума не е славянска, а българска ще бъде сразявано веднага - просто 70% от думите в българския език са от славянски произход, 15% - от латински, 10% - от елински, византийски или новогръцки /поради езиковата и културна наша близост до всички времеви съществувания на гръцкия/ и остават по-малко от 5% от западните езици и за съжаление от турски език.
...
Няма проблеми да се определи и генетичният модел на българите. Над 95 % са еднакви нашите гени с тези на сърби, хървати, /македонците просто са българи/, словенци, не по-далечни са ни генетично словаците. Хайде да се направят изследвания, но не както швейцарци или англичани - едните твърдят, че руснаците са най-славяни, а другите - че такива са поляците. Ще се окаже, че при всички "минали" през наши територии племена, славянският генетичен фонд е 70% от състава на нацията.
...
Освен това, както пишат още византийските хронисти: "Славяните не са нито черни, нито руси, а възчервени." Но при над 30% синеоки българи е очевидна невъзможността дори 5% да е прабългарският генетичен елемент, защото тъмният цвят на очите е доминиращ, определящ фактор при съчетание, а не рецесивен, тоест, който "губи". Дори един синеок на 10 да има, пак е достатъчно, за да се потвърди славянският ни корен, а българите със сини очи са 3 пъти повече. Да не говорим, че в тези същите хроники византийците се възмущават, че славяните имат средно по 8-9 деца, а ромеите раждали най-много 2-3. Виждал съм големи групи чуваши, които всеки добросъвестен, а не авантюристичен или поръчков историк определя като преки наследници на прабългарите. Впечатлението е изумително - от около средно по 50 души всяка от 3-4-те групи, които съм наблюдавал, средно по 40 са с отпуснат "епикантус", тоест с "дръпнати очи". Хайде да изследваме гените на чувашите и нашите и да направим сравнение, при това много от тях са се смесили с русите.

Но ще повторя, цялата българска култура след 893 година, тоест след Преславския събор става изцяло славянска. Не само защото е ослепен Боян Расате / което изцяло скъсва връзката и с тангризма, и с прабългарската култура, колкото и романтична да ни се струва тя/, не само защото са били избити до десето коляно 52 от стоте български рода, което значи, че над 50% от прабългарите са загинали. Очевидно са останали не повече от 5, хайде 10 хиляди прабългари - капчица в най-малко 2-та милиона български слявяни, от устието на Дунав до река Сава и от Карпатите до остров Крит. Да не повтарям, че сме раждали тогава средно по 8-9 деца! Звучи съвременно, нали? Точно такива са топонимичните доказателства за българския славянски ареал - географското ни пространство

Скритата цел на ЦРУ и неговите агенти е да ни изкарат някакъв тюркски народ, диво племе от изтока и така по-лесно да бъдем асимилирани от имперската и хитропримитивна политика на Турция.

Най-силният начин да се спасим от това е в нашата славянска същност - културна, езикова, политическа и най-вече национална. Нашата нация е славянска и нейният дух - основа на нейната култура - е славянски, което пряко означава европейски. Славяните заемат 3/5 от територията на Европа и са около 2/5 от нейното население.
"



А ето и отговор на първите 2 постинга на Анонимен за думата "роб"?


2. Потребител: Просто питам     Дата: 2010-04-22 15:07:21    

Не произлиза ли думата "Слов[е/я]не от думата слово? Защото в средновековието названието е било словяне, а не славяни? Макар че и тя е славянска дума, в смисъл, че са говорещи, т.е, били са твърде приказливи, казано иронично, или речовити, в смисъл хубаво са ораторствали?imageimage

3. Потребител: Отново небългарски произх     Дата: 2010-05-25 15:06:56    
Днес научихме, че на украински батько /без ударение се чете батька/ означава баща. Т.е. както съчетанието "тк" или "кт" в старобългарски става "щ" /най-българската славянска буква/, така и старославянското батько, /същото е и в старополски и старочешки/ в български става "баща". Това пак се оказва славянска дума. Сравнение нокта /гр/ - нощ /български/, ночь /руски/ ноц /полски, словашки, лужишки и чешки/ и пр.


от  "Щем не щем - ние сме славяни", http://nationalistbg.com/readarticle.php?id=1816





Ярило, Перун и Велес от Крим:
Източник: http://oceanospotamos.wordpress.com/category/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8/


image









Тагове:   Славяни,   Жар Птица,


Гласувай:
4



1. анонимен - Още ли не си разбрала, че българите ...
26.09.2010 15:36
Още ли не си разбрала , че българите не са славяни? Българите са си били винаги българи , най - стария народ в Европа . Славяните са били малки племена и самия произход на думата славянин е обиден произхожда от латинската дума склаве , което означава роб !
Е щом ти е приятно наричай се славянка , но не и българския народ !

цитирай
2. semtomovi - Разбрах че не сте присъствала в часовете по история или не сте ходила на училище )
26.09.2010 17:50
анонимен написа:
Още ли не си разбрала , че българите не са славяни? Българите са си били винаги българи , най - стария народ в Европа . Славяните са били малки племена ...


Като сме толкова много българи, защо не говорим древния си език, госпожо?
Вие имате ли на представа с колко души Аспарух е пресякал Дунава и е отседнал отсам? Броили ли сте ги?

А славяните броили ли сте? Ами траките (които не са били 1 племе, а са сборен термин за "негръцките" племена).

Имаме си капища в България, имаме си и планината "Пирин" - (планина на бог Перун), имаме си и славянски обреди, които наричаме български.
Бог Перун чий бог е, та му е кръстена планина и цветето "перуника"? И защо носим славянски имена в паспортите ни тогава?

Аз се отъждествявам с най-многобройния етнос на Балканите, от който сме унаследили езика, културата, религията, обичаите.

И като сте българка защо не говорим на прабългарски? И като сте от Памир защо не си говорите с Иранците на ирански ами си говорите със славяните на славянски в чужбина?

И тази асимилация не Ви ли говори нещо? Не Ви ли кара да правите някакви изводи за количеството от различните етноси в страната! Кой кого е претопил?

Не аз не съм съвсем скулеста не съм с монголско личице не съм със съвсем присвити очички и затова не се чувствам българка. Не обичам да ям месо. Имам си собствени антропологически изследвания и чувства у мене, кои от нашето население приличат на прабългарите -- те се държат и по друг начин. В моето село половината хора са руси и със сини очи.
Говорим и на сръбски и македонски диалекти.

В Полша прекрасно ми разбират диалекта на баба. Значи не съм монголка.

Вие ако сте от ония с конете си имате право да си твърдите тия корени и да се задълбочавате в тях. Ваш си избор. Всеки се вижда в огледалото. Пък и душата му подсказва от какви племена иде ) Обърнете се навътре. Ще се разберете сама ако се анализирате досатъчно.
Ако Ви мързи това, отворете просто книгите по история и направете 1 проста аритметика.

Не съм съгласна и че "славяните са били МАЛКИ племена". Напротив. Дори Петър Дънов го е казал хубаво:
"Че славяните имат голямо значение се вижда от това, че Бог им е дал обширна земя – 21 мил. Кв. Км. И от север я запазил с естествена граница – Северният ледовит океан. Това не е нацизъм, нито шовинизъм, понеже мисията на славянството не е расова, а общочовешка."
цитирай
3. semtomovi - самия произход на думата славянин е ...
26.09.2010 17:58
анонимен написа:
самия произход на думата славянин е обиден произхожда от латинската дума склаве , което означава роб !



Това сигурно си го взела като много си пречела скинарските сайтове. Неизвестно защо там винаги цитират превода на тази дума на Германски език. Латинският е нова редукция, но се в същата присмехулна посока. На блогари като мене и г-жа Бисерка ни е ясно тука и защо германските форуми непрекъснато плят славянските. То не трябва много мозък да се сетите и сама.

Уважаема госпожо,
когато изследвате етимологията на един народ, вие не се обръщате за преводи на думите в съседни държави и то от много по-късни епохи.
За думата "славяни" има много тълкувания на славянски изследователи. Най-добре е да се обърнете не към политическите партии в Германия и към Неонацистите, Хитлер никога не ни е обичал и си е пълнел концлагерите със славяни, можете сама да проверите. Значи е малко погрешно да вземате ъкъл от внучетата на Хитлер по отношение на етноса си. Имаме си добри учени, славянски институти, където хората се занимават с това. Без да се смятам за "експерт" по темата, мога да ви спомена някои от нашите собствени тълкувания за славянския ни етнос.
"Словени" идва от думата "слово". Значи славяните са хора на словото.
Съществуват и духовни тълкувания, аз харесвам това на Св. Петър Дънов. Беинса Дуно, според който славяните са "хората на словото" и "хората които ще прославят Бога" и ще изместят евреите, те са "из-раелци", излезли са значи от рая, из рай.
Бог е избрал словените (славяните) и ги обединява в момента. Това е много мощен процес. Ако не се обединят всички словени, ще бъдат унищожени. И дори Петър Дънов е дал цифра до колко малко души, на пръстите на ръката ще се броим в България ако не се обединим с останалите ни събратя. Впрочем този процес на обезлюдяването ни днес е едва ли предмет на всеки втори блогар в този ни блог.

Мисля, че сте просто жертва на партийна пропаганда. Няма да се учудя ако следващия анонимен дойде и обижда на "червена бабичка", само защото се ровите да откриете корените си. Целият Балкански п-в е бъкал от славянски племена, чиито имена носим в паспортите си, на реките си, на градовете и селата си, на местностите си, чиято религия е в приказките ни в училище и сме хоп, накрая ... какви?

Разбира се, с партии като Атака и Тангра всичко е възможно да стане - те се занимават с научна фантастика. Но аз съм стъпила здраво с 2-та крака на земята. Не витая като вас из облаците.

Ние сме синтезиран народ от няколко етноса. Но славяните са били най-многобройните. И не е трудно да посетите някоя братска славянска държава и друга азиатска братска държава и да си сторите лично сравнения на място в кой народ ще се разпознаете.
цитирай
4. анонимен - Не ми разказвайте измислената и...
26.09.2010 18:23
Не ми разказвайте измислената история от училище госпожо , била съм на училище .
Ами вземете да почетете малко български и чужди учени , дори и блог бг има хора, които
се занимават сериозно с историята на българите . Много ви е промит мозъка - четете.
Не мисля повече да се занимавам с вас , ограмотете се и тогава пишете глупости .
Всичко добро .
цитирай
5. semtomovi - Ако имате желание да обиждате, идете да обиждате учените, аз не съм изсмукала нищо от пръстите си! )
26.09.2010 18:40
анонимен написа:


Ами вземете да почетете малко български и чужди учени , дори и блог бг има хора, които
се занимават сериозно с историята на българите . Много ви е промит мозъка - четете.
.


Еми, изчела съм ги, значи, последно четох една книжка на датски език в шведската ми библиотека. Тя е написана преди близо 150 години от един датски славянолог. Препоръчвам я. Днес може да се поръча и от България.

Но не ми се провежда образователен курс тука за начинаещи. Идете си сама в Библиотеката има книжки и на български език. Много добри които са специализирани да съпоставят и сравняват.

Последно изчетох и една много сериозно направена която проследяваше славянския произход на българските обичаи днес. Много заинтригуващи книги имаме, наистина. Без да ви помагам с определени заглавия!) Оказа се че например празникът "Пеперуга" е старославянски.

Само, че, тука има пречка при диренето на информация, но тя не е в размера на моите изчетени книги или изгледани филмчета, като това, с което именно ограмотявам такива като Вас, или в достъпа до литература, ами се съгласете че си е в самата Вас - Вие самата казвате, че:

"дори и блог бг има хора, които
се занимават сериозно с историята на българите".

- Значи вас славянската история не ви интересува? Интересува Ви прабългарската история?

Еми тогава,... говорим си до сега с Вас все пак за 2 различни неща?!

А славянският етнос е толкова голям, че него муха го е ухапала, ако Вие или аз не желаеме да го изучаваме насериозно! Доказаталествата си ги има! Три от тия доказателства Ви предложих във филма, който не пожелахте да дискутирате (под достойнството Ви е? Някой си правил труд да се рови в стари документи, пък Вие искате само да плюете по една слюнка от вратата). Доказателствата иначе също са изпълнили картата на селището където живеете. Полюбопитствайте малко!

Вие не разбирате, че не обиждате мене, а обиждате цели клонове и науки. А учените славянолози и институте по славистика не са 1 или 2-ма по света. И то не от 40 години насам, ами от столетия насам.

И няма да се сепнат от вашите обиди. Хиляди учени -славянолози са си дали живота за тия изследевания - за да сравняват славянските диалекти, обичаи, култури.

Коя съм аз? Аз само ви реферирам към един нов за Вас свят. И филмът от горе също не е мой )

А действително, винаги можем да се ограмотим с още повече доказателства. Ама на мене и тия ми стигат вече. Не съм в тази материя от година-две. И постингът ми тука е отворен само за сериозни изследователи. Иначе другите във Вашия стил за съжаление съм принудена да ги трия. Не толерирам неграмотност и обиди. Говорехме за името, а Вие не си довършихте нападението с никакъв аргумент? Може ли така?!? Обиждате бъларските училища! Това не е аргумент! Източници на знание има милиони. Училището е само 1 от тях!

А и след училището си личи, сама казвате, че има хора, които вършат тая работа вместо вас.

Е, аз пък не разчитам на други хора, поровила съм доста години от живота ми в тази материя, платила съм си "цената" за да се понауча малко по темата- с време от моя живот. И мога да Ви кажа, че Вашите хора дори не са се впускали в тази огромна материя, за да я отричат от врата. Наплювате в игра на жмичка от врата много сложна и огромна материя. Не Ви отива.

Всеки има право да си търси корените. И в блог.бг. И навсякъде. Светъте е широк, хората са свободни да търсят информация където си поискат.

А за обидата - благодаря. Но обидите от анонимни, които не са подплатени с факти и мотивирока, показват само злонамереност и желание за саботаж на темата.

Не приемам обиди без фактологическа мотивировка на сериозно. ) Някои форуми ги трият дори. И аз ще започна. Предупреждавам непрекъснато. Или аргументи или си спестете обидите към непознати.

Може пък да сте влахкиня, гъркиня, циганка, туркиня, арменка и каква ли още не. Откъде да Ви знам вие самата каква сте?!? Може и да сте наследник на малката аспарухова конница.

Но не говорете от името на всички останали живущи в България и в славянския свят. Не е хубаво за човек който не е изследвал темата въобще, да държи тон и да поучава тези които сериозно се занимават с тази сложна материя от години.

Благодаря за разбирането!

Все ми се искаше да не моралствам, но за съжаление виждате какви хора отговарят...

цитирай
6. semtomovi - Тома Неверници моля да не ми пишат, за тях лек няма
26.09.2010 18:57
анонимен написа:
Не ми разказвайте измислената история от училище госпожо, била съм на училище.


Измислена? На гръцки език ли пеят тия бабушки горе? Една дума ли не разбрахте? Моят дядо, мога да Ви кажа, пък изобщо не беше ходил на училище. Имаше второ отделение. Но се беше абонирал за пчеловодски списания и четеше руска научна литература. Без речници дори! Как става така? Как без училище българските дедовци четат друг славянски диалект и то на научно ниво??? Той не е ходил на Вашето "измислено" училище. Ама не му и трябва? Или Вие може би разбирате гръцкия или италиянския език по-добре от руския, като ми навирате някакво "латинско" тълкуване?

Брей и за Вас училището "измислена история" ли е? Нашето образование е едно от най-теоретичните по света! Цитират Ви книги там и стари документи!

На книги и учебници не вярвате! На филми не вярвате! На археолози не вярвате! На името си в паспорта и на селото си не вярвате, на обичаите си не вярвате, на народните си приказки не вярвате! Но вярвате на неонацистките форуми на германски и латински тълкувания на 1 дума, с която се спекулира.

Ами Идете на Уикипедия,тогава, авторът й е западняк, ако толкова не си вярвате на нацията ами вярвате на чужденците само! Аман от неграмотници и нихилисти! Просто не знам къде да препращам чуждопоклонници като Вас???
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1440973
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930