Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 14:06 - Какво мислите за Халоуин?
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9268 Коментари: 27 Гласове:
9

Последна промяна: 29.10.2010 14:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

image

Снимка: http://www.sarashopefoundation.co.uk/archive07.html

Наближава 31 октомври. Аз моя милост все не може да се приобщи. Гледам като Марсианец тия приготовления, и тая кипра радост на червени кърви, на опашки и рогца и все не мога да си сляза в новата западна култура "у дома", където би трябвало да ми е мястото сред всички вас, които правите семейно парти на този ден или устройвате детски квартален празник за децата. Нещо все ме човърка отвътре, не давам на децата ми след като са стреляли на Плейстейшън после да се дегизират на Сатаната. Не искам да им пускам подобни сигнали. Виж, ако е за Великден, нека да тръгват да се обличат като Лазарки. Едно е да си Лазарка, друго е да си Рогатия...

 Моля ви за коментар как намирате новият "български празник" Халоуин отреден за този ден? Празнувате ли го? Как го възприемате - като наш, бъларски народен обичай ли? Като нещо което ви отваря  и разкрепостява ли? Като нещо подходящо за децата и младежите ли - гледах младите се събират по двойки за оргии в България и си боядисват лицата в кърви и имитират отлепени кожи и ципове под очите си..
Как мислите да го карате?
Към Ирландия или САЩ ли ни приобщава този ден? По-велики ли ни прави с това?
А пък дали пък не е "символ на демокрацията" ами чисто и просто на хеви метъл и на рока???
Или пък Сатанистите най-сетне са си у дома?

Нищо не разбирам от подобната му популярност в България. И защо да дегизираме децата ни в кърви и кожляци? 
С риск да ме нападнете, и унищожите - моля, Ви, светнете ме!


Виж като се стигне до тиквите ...Нямам нищо против Тиквите, ама в нашата българска култура те и без друго си имаха място, без да имат нужда от такъв "специален" ден. Аз ги предпочитам цели, а не надупчени и изрязани. Не искам да ги гледам. Фенери си се  продават хубави на пазара, има и свещи. Ядат ми се а не ми се гледат тикви.

! За тия които го обичат, ето им козметични съвети как да се превърнат в "Супер Секси Вещица"! Весело прекарване и да не си забравите метлите! http://www.tialoto.bg/kozmetika/2010/10/29/seksi-veshterski-grim.12307
 



Тагове:   Какво,   мислите,


Гласувай:
9



1. semtomovi - Оо, значи не съм съвсем сама в това отсъствите.
29.10.2010 14:19
shtrakalka написа:
и се радвам, че и познатите ми не го разбират, това е.


обнадеждаващо е, че така бързо друг човек откликна.
цитирай
2. armorica - Тъпо, тъпо...
29.10.2010 14:25
Имаше едни врабчета в едно детско предаване (или не беше точно предаване, не помня) - те подскачаха и чуруликаха "тъпо-тъпо-тъпо". Та и за Хелоуин така мисля.
Да ни прави по-велики - хич не ни прави. По-смешни - да. Да е символ на демокрацията - по-скоро на зор се приема като символ, тоест който празнува, е демократичен, а който го отрича, е ретрограден и едва ли не комунист.
За децата и младежите - повод да си устройват купони, но едва ли разбират какво означава маскирането точно по този начин и точно на този ден. И прекрасно могат да си устройват такива маскаради когато и да било през годината.
Не знам за връзката с рока, метъла или сатанистите, тези теми не ме интересуват особено.
Но че е тъпо да се силиш да се правиш на американец по този начин - тъпо, та дрънка.
цитирай
3. semtomovi - Това за комунизма е ново за мене )
29.10.2010 14:28
armorica написа:
...Но че е тъпо да се силиш да се правиш на американец по този начин - тъпо, та дрънка.


Ау наистина ли е това общото тълкуване на празника в БГ? Че който не го празнува е по-малко американец, и дори "комунист"? Ами защо са тия червени бои тогава? Нещо ми объркаха съвсем представата за символиката. Аз доколкото знам, това е Северно-Ирландски обичай и се е правил за упокой на мъртвите в началото по гробищата. Или греша??? Келтски обичай. А те имат едни доста брутални обичеи... дето не знам просто как са паснали на българската народопсихология?? Продължавам да съм шашната...

А и тиквите. Горките тикви. Не хабете Тиквите, бе Хора! Яжте ги! Какви са тия разхищения? Вие изобщо, гладували ли сте?

Чакам да пръкне някой БАШ експерт, да ни затвори устата с доводи и аргументи )
цитирай
4. semtomovi - Той от колко години се е появил в България?
29.10.2010 14:36
???
цитирай
5. liliyanaandreeva - Ами върха на кича...
29.10.2010 14:49
...безвкусицата и халтурата!...
цитирай
6. armorica - Не че точно това е тълкуванието, но
29.10.2010 15:18
нали се мъчим "да ги стигаме американците", както пееше Тодор Колев. Червената боя тук е по-скоро знак за кръвта, а не за политическа принадлежност. Основен цвят е оранжевият - на тиквата, която, горката, става обект на измъчване вместо на кулинарно преклонение.
Обичаят наистина е ирландски и по-точно келтски (ирландците и някои други народи са потомци на келтите). И просто е драматизация на вярванията им.
За келтите има два сезона, зима и лято. И 31 октомври е Самхейн, началото на зимата. Тогава се отваря вратата между нашия свят и задгробния. Душите излизат да търсят тяло, в което да се вселят. Хората си нацапвали лицата със сажди и се намятали с парцали, за да не ги познаят мъртъвците - защото тогава всички са живеели в селца и са се познавали, а и не са скитали много-много по далечни места. Мъртъвците пък (тоест, маскираните като мъртъвци) тропали по вратите и искали храна. Затова домакините приготвяли нещо за почерпка (сега универсалната почерпка е сладкишът или в минималистична форма - бонбонът). "Мъртъвците" плашели, че ако не им се даде храна, ще хванат живите и ще им отнемат телата. Днес това се е превърнало в заканата "ще ти погодя номер".
Всичко, което описах дотук, няма нищо общо с отношението на българите към мъртъвците. Имаме си задушници, точно три през годината, свързани с християнския календар. Имаме и обичаи, наследени от езическите времена. Например носенето на жито на гробища идва от вярването, че душите на мъртвите се превръщат в птици. Знае се, че птиците се хранят със зърно. Но за да може живите да общуват с душите на мъртвите, зърното (житото) се сварява и живите го ядат в памет на покойниците.
И аз обичам да ям тиква.
цитирай
7. blackpredator - :(
29.10.2010 15:30
Не желая да ми публикувате коментара.
Не искам да Ви обиждам, но тия, които "одобряват" коментарите, мога да сравня само със символът на Хелоуин.
Това е Моето мнение. Ако знаех, просто не бих коментирал
цитирай
8. semtomovi - Благодаря Ви! Много умно говорите всички!
29.10.2010 15:30
Много съм горда, че българите сме такъв умен и начетен народ! И на много нови неща ме научихте тука в блог.бг.

А пък шведите имат друг празник 'Денят на вси Светии" (всички палят лампички за своите близки по гробовете им). Днес обаче църквата пали лампите. Само по-възрастни хора се отправят към гробищата.
цитирай
9. semtomovi - до 9
29.10.2010 15:32
Еми такава ми е настройката, така съм решила да пускам коментарите. Нещо лошо ли е това? Че не се пускат автоматично ли?
цитирай
10. semtomovi - Тиква ли )))
29.10.2010 15:33
Ами пред чуждите празници всеки един тиквее, малко или много )
цитирай
11. semtomovi - 9, Ако искате ще го изтрия...
29.10.2010 15:35
Но ви давам все пак възможност да го до-аргументирате, от мене лично така и не го разбрах...
цитирай
12. semtomovi - до 8 И аз съм на вашето становище
29.10.2010 15:36
НА България днес не са и нужни толкова духовни учители. Колкото хляб на трапезата. Нормална социална мрежа, пенсии, детски помощи, заплати, жилищни помощи - европейски стандарт, с др. думи
цитирай
13. blackpredator - Бих се аргументирал,
29.10.2010 15:42
но ми пуснете и Цензурираният коментар.
Да, изтрийте го. Това беше и моето желание.
Аз не желая някой да ми Одобрява мнението, та ако ще да е българският вариант на Нобел
цитирай
14. semtomovi - Оки, трия номер 8? Това ли беше?
29.10.2010 15:44
?
цитирай
15. semtomovi - Човек не бива да се страхува от мнението си. Свободен свят. Свобода на словото
29.10.2010 15:45
Всеки би трябвало да има респект към нееднакомислещите, и да респектира различните мнения. Изтрих Ви. Спокойно. Ако трябва и другите да трия? Ама вие нищо няма да оставите от дискусията си? )
цитирай
16. semtomovi - Честно казано, мене ме е СТРАХ от енергиите и долните слоеве у човешката психика
29.10.2010 15:52
които отключват подобни неща, както и тия рокерски концерти, където пръскат публиката с кръв. Мястото на кръвта е в жилите на хора и животни. Кръвта и насилието не са атракция за мене. Не бива да ги превръщаме в атракция. Макар и да виждаме отгоре как първоначалната традиция е била съвсем различна от тази новата, комерсиалната. Сигурно не е погрешно да се каже, че ние модерните хора сме "сатанизирали" старата келтска традиция по нашему...
цитирай
17. semtomovi - Те и днес ирландците се познават лично един друг. Нали са останали пет човека на кръст и там след Великото им преселение за САЩ...
29.10.2010 15:54
armorica написа:
нали се мъчим "да ги стигаме американците", както пееше Тодор Колев. Червената боя тук е по-скоро знак за кръвта, а не за политическа принадлежност. Основен цвят е оранжевият - на тиквата, която, горката, става обект на измъчване вместо на кулинарно преклонение.
Обичаят наистина е ирландски и по-точно келтски (ирландците и някои други народи са потомци на келтите). И просто е драматизация на вярванията им.
За келтите има два сезона, зима и лято. И 31 октомври е Самхейн, началото на зимата. Тогава се отваря вратата между нашия свят и задгробния. Душите излизат да търсят тяло, в което да се вселят. Хората си нацапвали лицата със сажди и се намятали с парцали, за да не ги познаят мъртъвците - защото тогава всички са живеели в селца и са се познавали, а и не са скитали много-много по далечни места. Мъртъвците пък (тоест, маскираните като мъртъвци) тропали по вратите и искали храна. Затова домакините приготвяли нещо за почерпка (сега универсалната почерпка е сладкишът или в минималистична форма - бонбонът). "Мъртъвците" плашели, че ако не им се даде храна, ще хванат живите и ще им отнемат телата. Днес това се е превърнало в заканата "ще ти погодя номер".
Всичко, което описах дотук, няма нищо общо с отношението на българите към мъртъвците. Имаме си задушници, точно три през годината, свързани с християнския календар. Имаме и обичаи, наследени от езическите времена. Например носенето на жито на гробища идва от вярването, че душите на мъртвите се превръщат в птици. Знае се, че птиците се хранят със зърно. Но за да може живите да общуват с душите на мъртвите, зърното (житото) се сварява и живите го ядат в памет на покойниците.
И аз обичам да ям тиква.

цитирай
18. semtomovi - За ЖИТОТО
29.10.2010 15:56
Арморика, имате ли представа това СЛАВЯНСКИ или ТРАКИЙСКИ обичай ли е?

Защото не знам защо ама като ми разказвате за душите на умрелите като птици все Жар Птица ми се вие. С Жар Птица ли е свързано всичко това?
цитирай
19. semtomovi - Житото
29.10.2010 16:00
armorica написа:
Например носенето на жито на гробища идва от вярването, че душите на мъртвите се превръщат в птици. Знае се, че птиците се хранят със зърно. Но за да може живите да общуват с душите на мъртвите, зърното (житото) се сварява и живите го ядат в памет на покойниците.
И аз обичам да ям тиква.


Петър Дънов също говори много за това жито. И Ванга го препоръчва да се свари за мъртвите. Не знам в другите ортодоксни държави дали варят жито като у нас? В Русия например?
цитирай
20. blackpredator - :)))
29.10.2010 16:11

Ееее, това е нещо друго. Махай модерацията, тогава ще си Ти!:)))
„..Но ви давам все пак възможност да го до-аргументирате, от мене лично така и не го разбрах...”
Да поясня.
- "Криворазбраната европеизация" няма какво да аргументирам.
Францужка работа!!!
Ще рече, че Хелоуин е вносно цвете. И ако няма естествени, местни врагове, то просто се превръща в плевел.
- „проектирането в мижедневието” – сори за политизирането, ама тия наистина искат да ни убедят, че животът ни е Хелоуин, ама тиквите сме си ние.
- „Европа диксит!.” – омръзна ми, под благовидното „оправдание” да си ме правят на тиква. Все пак и имам семе.:)
- с д-р ББмагариди и ЦЦмитраки и още, са персонаж, не от"Криворазбраната европеизация", а от 20 годишна реализация, но не нашата
цитирай
21. armorica - Житото е славянски обичай
29.10.2010 16:30
Характерно е за южните и източните славяни - тоест, православните. Присъствало е и в старинните полски обичаи, но с приемането на католизима поляците са възприели по-западноевропейско отбелязване на задушниците.
При южните вареното жито се казва "коливо" - дори румънците го наричат така, те са взели много думи от българския език. При източните е "кутя" (с ударение на последната сричка). Интересното е, че например в някои краища на Североизточна България то се нарича по подобен начин - "куча" (пак с ударение на последната сричка).
цитирай
22. semtomovi - Уау! Нямам думи! Всички сте толкова начетени в България?!?
29.10.2010 16:40
Че шведите имат далече какво да научат от нас! (Само не разбирам при тия начетени хора днес, защо из българските дискусии непрекъснато плюят бълг. образование, ама това е друга тема...)
цитирай
23. semtomovi - да, Хелуин-стресът в ежедневието е факт ама ще припокрием чужда тема
29.10.2010 16:45
blackpredator написа:

Ееее, това е нещо друго. Махай модерацията, тогава ще си Ти!:)))
„..Но ви давам все пак възможност да го до-аргументирате, от мене лично така и не го разбрах...”
Да поясня.
- "Криворазбраната европеизация" няма какво да аргументирам.
Францужка работа!!!
Ще рече, че Хелоуин е вносно цвете. И ако няма естествени, местни врагове, то просто се превръща в плевел.
- „проектирането в мижедневието” – сори за политизирането, ама тия наистина искат да ни убедят, че животът ни е Хелоуин, ама тиквите сме си ние.
- „Европа диксит!.” – омръзна ми, под благовидното „оправдание” да си ме правят на тиква. Все пак и имам семе.:)
- с д-р ББмагариди и ЦЦмитраки и още, са персонаж, не от"Криворазбраната европеизация", а от 20 годишна реализация, но не нашата

Г-жа Бисерка отвори вчера подобна тема. За посттравматичния следдемократически стрес. Там много писаха.
цитирай
24. armorica - За българското образование
29.10.2010 16:55
Сегашното българско образование наистина е за плюене.
Говоря лично за себе си. Интересуват ме различни области от живота, търся информация по различни пътища. И като се замисля, много неща съм научила в училище, защото ми беше интересно да уча. Но съм учила доста преди "нежната революция". Имаше учители всякакви - кадърни и недотам, но като цяло уважавахме учителите си, вслушвахме се в това, което ни говорят в час и извън часовете. При децата ми положението вече беше друго. Учители "бягаха" от собствените си часове или влизаха подпийнали да преподават...
Абе, не ми се пише повече на тази тема.
цитирай
25. semtomovi - до 24 - Поне им дават Домашни в които ангажират родителите
29.10.2010 17:12
Едно от децата ми завърши шведски трети клас, и още не бяха почнали да пишат с ръкописни букви. С черти и резки - печатни буквички само. Мъчат децата. И никакви домашни. На родителските вместо да преставят учебниците (които държат заключени в един шкаф в коридора в училището им), учителите се нахвърлят от вратата да ни обиждат, че не сме никакви родители, не знаем що е черен хляб, зеленчуци, шведски "космонавти" и други шведски неща, за които не сме имали грам понятие и т н. Предразсъдъци и дистанция от уч. материал. Държат родителите извън училището. Подготвят работници за фабриките. Това е положението. Та зависи какво сравняваме... За всеки случай шведските деца обожават Халоуин и те.
цитирай
26. nikatxc - Майната им на американците!!!
29.10.2010 23:16
Не се превземайте,бе :] ! Ние ,по-новичкото поколение, си го празнуваме ,не за да достигнем когото и да било,не за мъртвите,а поради простата причина,че е забавно да се облечеш идиотски-страшно и да отидеш на някое купонче!Не е далеч от ума,недейте да плюете така по нещо толкова безобидно!
цитирай
27. semtomovi - Купончета обичаме и ние...
30.10.2010 01:26
Ама не е безобидно да си рисуваш кръв от устата... РАзбирате ли. Игра е на нисши страсти. Става игра с насилието. Ние сме възпитавани в друга епоха. Вие младите не знаете... ? Уф, как да ви се обясни нашето възпитание? Гледайте малко стари филми и ще разберете!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1436225
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031