Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 16:04 - Чии са тия шевици?
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 26751 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 21.11.2010 23:42


 
Всички сме бродирали такива. Аз започнах да бродирам от 6-годишна. До 12-годишна възраст имах над 1000 карета и 200 чаршафа. За "чеиз" като се оженя. Когато се ожених не ги видях, после майка ми ги беше раздала. Както и да е... Но тия орнаменти са ми до болка познати от детските ми години.

Сега като ги свалих от един руски  славяноведически сайт започвам да се питам - български или руски, славянски или какви за бога са те по произход?? - Който се чувства за по-експерт в бродировките и тяхната история да се чувства поканен да ми стане учител.

image

А ето тия орнаменти най-много съм ги бродирала из нашия край са си направо в болшинство:

image

Сега и тия орнаменти съм ги бродирала до зори и са нещо нормално за Северо-Западна България. Ама вижте какво твърди надписа отгоре. Били Великоруски Узорий. Еее, да му се не види. Татари ли сме, Монголци, перси или какви и защо били руски узорите му с узори?


image

Аааа, ама  и от тия съм бродирала!

image

Такива пък "ковьорчета"  им казваме из нашия край, с ама същите мотиви пък бе бродирала майка ми 20 години пред мене. Със същите червени краски, понякога имаше и смесени червено със зелено:



image

Спирам до тука, за да не ги заболи главата някой български националисти и натоваци от много мислене. За мислене не винаги се заплаща отвън!

Но ако искате да се полюбувате на подобни трябва да влезете във Фейсбуука и там ги свалих с техни "подружки" от групата "Slavic Folklores".



Приятно гледане! )

КАКВО СИМВОЛИЗИРАТ ПО-ДОЛНИТЕ СИМВОЛИ?

Вече се изказа 1 по-компетентен посетител по шевиците отдолу. В очакване на башекспертите ви превеждам малко от страницата http://tirlich.ucoz.ru/publ/uzory_i_simvoly_drevnikh_slavjan_chast_1/21-1-0-18 (със съкращения) (Светльо, благодаря ти че си се сетил за мене и благодаря ти за линка):


В Древна Русия огънят са го наричали Сварожич, а слънцето - син на Сварога. ... Огньовете, запалени на празниците на летното и зимното слънцестоене, символизират небесния огън - слънцето. Това се потвърждава от факта, че съществували обичаите да се запалва колело ... Ритуалните огньове запалвали не само на празници, но и при бедствия, за да се умилостиви бога, въплътен в огъня и смятан за източник на бедствието. ...

      image

В ромбовете, кръстчетата, квадратчетата, точките се
 наблюдава, преди всичко, повторяемост на определени числа. Броят и ритъмът им помагат да се обясни устройството на света. Числата  - това са елементи от особен числов код, с помощта на който може да се представи целия свят и човека, тоест числата могат да бъдат едни от образите на света.

Количеството на зъбците, ромбовете, кръстчетата обезателно се е свързвало с този порядък на магически числа или е бил кратен на тях.

      Законите на космоса, взаимовлиянието на стихиите и връзката им с човека се е отразявало също така и в орнаментите. ... стихиите са били изобразявани правилно в своето съчетание: Огън - Въздух, Земя - Вода. Земните образи са били разполагани долу, небесните горе. Законите били отразявани и в съблюдаването на цвета (при бродирането, в живописта). Нямало измислени и неестествени оттенъци, а само цветове от природата, и разположението им в народните костюми съответствувала на триединството на света (долу до земята - тъмни, а колкото по-високо, толкова по-ярки цветове).
 
В славянското декоративно  изкуство често се среща кръстът. Прост равнозавършващ кръст - образ на слънцето. ... Равностранният кръст се явява знак на справедливост, добро, равновесие. Преди всичко го изобразяват с накрайници, връщащи се в дясната страна - това е знак деятелен, на реалната спрведливост.

image
 

      Схемите на водните стихии са познаваеми и разнообразни. Древният орнамент на водата е геометричен. Това е времето когато хората не са умеели да рисуват плавни линии. Особено обичали да украсяват с такива рисунки чашите си за вода, за питиета, вино, жертвените си чаши. Ритмично и по-особено красиво изглежда "бягащата вълна"... Единичните, двойни и тройните облаци, носещи небесната влага са изобразявани с дъжд и без дъжд.

В резбата е прието да ги наричат  "небесни хляби". Дъждоносните облаци изглеждат и като женска гръд, та нали дъждът бил смятан за небесното мляко, кърмещо земята.  

image

      Във всички модели преобладава и темата за плодородието на земята. Преди всичко, това са образите Рожаници, даващи урожай (реколта) и блага. С низ от такива изображения, са били украсени семената и зародишите. 

  Ромбът у древните славяни се почитал за универсален символ на плодородието  и чадо-родието, т.е. символ е на женското начала в природата, неразривно свързан с представията за Майката-Прародителка, за която мислели и като за Майка-Природа...Жените по-просто го наричат "жаба" или "ромб-жаба". 

  Ромбът с точки - е знак на засятата нива. На краищата често може да се видят кръстове. Това е типична схема в 4 части разпространение на благата в 4 страни.
Лада почитали като богиня на женитбата, брака, веселието, утешението и на всякакво благополучие. Нея, Лада до сега в много традиционни обреди я величаят, пеят й песни, и удрят ръце в ръце или в масата. По-видимо хлопат с длани (длан на руски е "ладон" - Лада) или удряйки с длани по масата, езичниците така влизали  във връзка с божеството, молели я за весел, благо живот. А изображението на скръстени длани в моделите на хавлии се явяват знаци на това божество.

image

Макош
   Нейното изображение е по-слабо известно и, навярно, защото днес то все по-слабо се използва в ръчните модели. Напразно позабравиха това изображение, ... Макош е според славянските митове "майка на жребия", заедно с помощничките си Доля и Недоля (Долей и Недолей) те определя съдбите на хората и на боговете....

image
 

      Дървото 
      Изображението на свещенното дърво се среща у всичките народи по света. В едни от руските приказки героят се изкачва по дървото на небето.
Сибирските шамани на обредните места поставяли Дърво и направлявали към него своите действия.
 
Световното дърво се е смятало за въплащение на Великата майка на света - Земята. С дървото е свързан мотива на определяне съдбите на хората.

За Русите дървото богиня станало брезата. През пролетта момичета принасят дарове на брезичките, гадаят на тях, ограждат една от девиците с брезови клонки, венци и посвещават песните на Лада, Леле, молейки любов и женитба, раждане на деца.

В старите времена ако наказвали детето, то обезателно това ставало с брезов прът, като ритуал на жертвоприношение за греха, за да не ядосат Майката-съдба.


image
 

     Растителни мотиви преобладават в древната резба, при пошивките на южните славяни. Безкрайните израстъци на свещени треви и цветя са показани в процеса на израстване и разцвет. ... охранява ги Лъвът, или птицата Сирин, защото само на тях доверяват да охраняват безкрайността на живота. 

Растителният свят - образът на Яв - е проявление на живота, израстъците и цветята са символ на земния живот. Образите на растения са различни, зависели от това, какви растения смятали в дадена местност за чисти, за свещени.

На юг - това били розата, зимзеленът, в средните земи - метличина, папур, на север - хвойнови клонки, купальница (свят-цвете).
 

image
 

      Лабиринти и спирали. Меандрово-спираловидните изображения произхождат от времената на палеолита. Една от древните спирали - е на бивника от мамонта намерен на територията на Западен Сибир. Спиралите са популярни в украшенията, особено на пръстени, в фиби, диадеми...

  Но лабиринтът се смятал и за дом, крепост. Лабиринтът у много народи изобразявал и небето.

Спираловидните кодове се предавали от поколение на поколение, от народ на народ, от мирозрение на мирозрение, от религия на религия. 

Спиралата е един от най-дълбоките символи на Вселената. Непростите философи-диалектици на всички времена в един глас потвърждават, че природата, историята и човешкия род се развива по спирала. Ето и затова, няма съмнение, че между спиралните закономерности на Космоса и спиралните модели на човешките палци съществува пряка връзка".
 
 

Колективът на  МОУ Заозерното общообразователно училище
Методика на преподаване на интеграционен курс (литература, изобразително изкуство, компютърни технологии) в Диалог Култур
Методическо пособие по курса
http://ido.tsu.ru/ss/?unit=356&page=1167

Извинявам се за лошия превод, но който чувства че е по-добре от мене с руския и майстор, нека ми го преведе по-качествено и го прати да го заместя!  ))
     



 












Гласувай:
6



1. balkanec - Шевиците
18.11.2010 14:02
се срещат при нас още в древния период, когато гърците ни наричат "траки".
цитирай
2. balkanec - Ето информация
18.11.2010 14:09
Тук има нагледни примери откъде са шевиците.
Който наистина иска да научи - може да провери.

http://drevnobulgarskaistoria.hit.bg/3.trakite.htm

Това е част от страница, която не е готова и още е само чернова, затова избягвам да давам връзка към нея, но...

А за произхода на руската култира също може да се провери, че произлиза от български корени.
Та шевиците са си наши :)
цитирай
3. semtomovi - Благодаря! Ето че се намери и експерт! ) Непременно ще ги погледна
18.11.2010 16:09
balkanec написа:
А за произхода на руската култира също може да се провери, че произлиза от български корени.
Та шевиците са си наши :)


Искате да кажете, че русите произхождат от Балканите и са ги пренесли после в Русия ли?
цитирай
4. balkanec - Руснаците са под българско културно влияние
18.11.2010 16:23
много дълго.
Държавната им традиция е наследена от българска.
Град Киев - има данни, че е основан от брата на Кубрат - Кий. Първите "руски" князе в Киев са от български родове.
В Поволжието има още една голяма българска страна - Волжка България. През средновековието на периоди тя е по-известната България за западноевропейците например. На западни карти е означавана като "България Магна" - велика. С огромни търговски връзки, силно стопанство, армия, култура.
Руснаците я поробват през 16 век.
Наследяват цялата й държавна традиция и много други неща. Може би половината руски дворянски родове са волжко-български.
Ленин насила я прекръщава на "Татарстан".
Днес българите там продължават борба за връщане на името България.
цитирай
5. semtomovi - Хубаво, но неправилно пренасяте ТЕЖЕСТТА на въпроса до Русия
18.11.2010 16:33
Това са СЛАВЯНСКИ ШЕВИЦИ!
Общи за ВСИЧКи сЛАВЯНИ!

Значи славяни е имало и са живяли и в Северо-западна Швеция. И в Норвегия дори. И аз тука мога да ви изброя куп реки, градчета и селца със славянски имена.

А дали Русия ги е взела от България или ние от тях, или от лужици или от други? Какво значение има? През година 0 от н. Е. на Балканите са живяли 2 милиона Славяни - поне 30 различни славянски племена. Тия хора не са ходили голи дори 600 г. преди Христос, нали така? Не знам къде са били татарите тогава, но с удоволствие можете да приложите и татарски шевици. (Тук в Швеция на нас чужденците ни викат "таттаре" което е преднамерена обида, и значи "мургав крадлив циганин". Употребява се от расистки настроените. Интересна връзка! )
цитирай
6. balkanec - За тези теми има писано много
18.11.2010 16:35
но сега не мога да се сетя най-адекватните връзки.

За волжките бъгари - например тук:

http://web.hit.bg/bgsviat/parvaBGrepublika.html

...

За Кий, основаването на Киев и българските родове Рюрикови, Лачин и др. - които днес се обявяват за руски - пише например Атила - същия известен блогър, който отвлече автобус :)
Но не само той разбира се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1440718
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930