Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 02:47 - Вики Ликс търси доброволци - а героят Джулиън Асандж - политическо убежище
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3686 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 19.11.2010 04:18


Отново нищо мое като за един блог. Но кратко резюме за важни неща, които никой от нас не бива да пропуска тия дни. Само преди 3 дни Джулиън Асандж бе прогласуван по Нета за първия кандидат за Лицето на годината на сп. "Тайм".

5 НОЕМВРИ 2010 АСАНДЖ ОБМИСЛЯ ПОЛИТИЧЕСКО УБЕЖИЩЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

image

Героят на мира на Нашето Време Джулиън Асанжд.
Снимка: В. Афтонблоодет


5 ноември 2010] WikiLeaks има секретни материали и за Русия

Джулиан Асандж, основателят на сайта WikiLeaks, обмисля дали да не поиска политическо убежище в Швейцария, както и да премести там сайта си за публикуване на секретна и поверителна информация.

Това заяви той в интервю за швейцарския тв канал TSR.

"Публикацията на данни за САЩ не доведе до изчерпателно разследване за нарушаване правата на човека, както правят това други държави. Вместо това се стигна до агресия по адрес на нашата организация, публично отправени заплахи и опити да се унищожи информацията, която направихме обществено достояние", каза Асандж на пресконференция в Женева.

По думите му до края на годината WikiLeaks ще публикува още около 4000 секретни документи за различни държави, включително за Русия и Ливан.

Асандж отново призова САЩ да разследват публикуваните от сайта данни за изтезания на иракски затворници и "злоупотреби на американски военни в Ирак".

Групата, стояща зад WikiLeaks публикува почти 400 000 документа за войната в Ирак от януари 2004г. до края на 2009г. Според тях в страната са загинали не по-малко от 109 000 души, включително 31 мирни жители на ден, което значително надхвърля официалната статистика.

Източник: Бълг. хелзински комитет

ДЖУЛИЪН АСАНДЖ ВОДИ ГОДИШНАТА КЛАСАЦИЯ НА ПРЕСТИЖНОТО СПИСАНИЕ "ТАЙМ":

12 НОЕМВРИ 2010 Джулиан Асандж, създателят на уебсайта WikiLeaks, води в онлайн анкета на американското списание "Тайм" за "Човек на годината" за 2010 г. Асандж е австралийски гражданин, който стана известен след публикуваните от неговия сайт тайни военни документи на САЩ за войните в Ирак и Афганистан. Той е получил подкрепата на 21 736 души в анкетата. На второ място е водещият на токшоуто по телевизия "Фокс" Глен Бек с 20 245 гласа. На трето място с подкрепата от 18 500 гласа са комиците Джон Стюарт и Стивън Колбърт, които успяха да привлекат повече от 200 000 души в американската столица миналия месец за техния митинг, под наслов "Митинг за възстановяване на здравия разум". Поп-сензацията Лейди Гага беше на четвърто място с 18 090 гласа, следвана от турския премиер Реджеп Ердоган с 13 371 гласа. "Тайм" ще обяви своя избор през декември, а редакторите на известното списание не са длъжни да следват резултатите от онлайн анкетата. Миналата година "Тайм" определи председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке за "Човек на годината".
/АФП /

КАКВО Е РАЗКРИЛ АСАНЖД ДО СЕГА?

"30. юли 2010 г. ...В миналото WikiLeaks публикува имейли, написани от бившия кандидат за вицепрезидент на САЩ от Републиканската партия Сара Пейлин, документи за корупционни схеми, в които е участвал бившият лидер на Кения Даниел Арап Мои, и тайни документи от американския център за задържане в Гуантанамо. По това време сайтът е посещаван главно от добре информирани хора, но през април приковава вниманието на международната общност, след като Асандж кани група журналисти в Националния пресклуб във Вашингтон, за да им пусне видеозапис.

Филмът е за смъртоносна атака през 2007 г., извършена от американски хеликоптер "Апачи" - нападнати са повече от 10 цивилни граждани в Багдад, като двама от тях са служители на информационната агенция Ройтерс. Гласовете на екипажа се чуват, а циничните им коментари правят видеозаписа още по-ужасяващ. След инцидента Ройтерс напразно се опитва да получи копие от филма. Само Асандж успява да се сдобие с него. До този момент това е най-големият му удар...

... "Тези хора могат да пуснат каквото си искат и никога да не отговарят за действията си", казва американският министър на отбраната Робърт Гейтс по повод разпространяването на видеоклипа с хеликоптера от 2007 г. Рядко представител на американската администрация изглежда толкова безпомощен..."

СИСТЕМАТА?

Проблемът започва с факта, че досега WikiLeaks си остава повече брилянтна идея, отколкото организация в общоприетия смисъл. Няма централен офис, нито адрес, а само анонимна пощенска кутия в Университета в Мелбърн. Асанжд и един германец, който се представя за Даниел Шмид, са единствените двама души от WikiLeaks, осмелили се публично да покажат лицата си. За работата си те разполагат освен с уебсайта, с няколко и-мейл адреса и акаунт в Twitter, който използват за пиар цели. Сървърите, които се намират на различни места по света, където законите осигуряват голяма защита на информаторите, са в основата на операциите. Средства от дарители покриват годишните режийни разходи от около 200 000 евро, а Асандж и Шмид дори не си плащат заплати.
...
Пръстите му галопират върху клавиатурата и прекъсва само от време на време, колкото да каже нещо. "Имаме нужда от функция, която да ранжира инцидентите според тяхната значимост", казва той с дълбок носов глас. Преди доста време той е инсталирал филтър, който позволява на потребителите на сайта да търсят сами измежду хилядите отделни инциденти според тяхната "значимост". Асанжд се спира на броя на цивилните жертви като един от основните критерии. В базата данни също така може да се търси по дата и регион, а всеки инцидент е свързан с карта, за да се види точно на кое място в Афганистан се е случил. Това е войната като мултимедийна презентация.
...
Казва, че идеята за базата данни му дошла през 90-те години и през 1999 г. резервира името на домейна leaks.org. Според Асандж фундаменталното правило в отворените общества трябва да е, че всеки трябва да бъде свободен да комуникира свободно за всичко. "Опитът показва, че където има тайни, обикновено има и извършени нарушения, защото хората на власт обикновено използват тайната в своя полза", обяснява той.

...
Ако е прав, то най-вероятно в света има доста могъщи хора, които трябва да са много загрижени, защото е възможно WikiLeaks да разполага с несметно богатство от още непубликувани материали. Кой решава какво се публикува и кога?

"Източникът", казва Асанжд. Когато получи анонимно материали, WikiLeaks пита информатора защо смята, че материалите са от политическо или морално значение. "Критериите ни са кристално ясни и ако полученото отговаря на тях, ние го публикуваме", казва Асандж.

Кои са "ние"? "В крайна сметка някой трябва да ръководи и това съм аз", казва Асандж. "Дори и да се колебая, публикувам".
...
... Той ненавижда това със същата страст, с която презира грифа "секретно" върху официални документи. За него WikiLeaks е и проект, който ще трансформира традиционните медии. Той иска потребителите да си създават собствено мнение на базата на оригинални документи, без журналистическо тълкувание. Но с видеото "Косвено убийство" WikiLeaks нарушава собствените си принципи, като добавя заглавие на редакцията, за което Асандж понася критики.
...
"Проблемът възниква в ума на репортера", казва австралиецът. Той предпочита научните списания с техните бележки под черта и списъци с използвана литература. Макар да се представя за разследващ журналист, работата му всъщност по-скоро прилича на тази на библиотекар или архивар. Неслучайно той регистрира WikiLeaks в Австралия като библиотека.
...
Германия е едно от най-важните места за WikiLeaks, нещо като стълб в иначе доста гъвкавата организация. WikiLeaks получава много информация на немски език, получава техническа помощ от хора, свързани с влиятелната германска хакерска организация Компютърен клуб "Хаос", германски поддръжници дават голям дял от даренията.

"КОСВЕНИ ПОРАЖЕНИЯ"

"Ха, невероятно", казва внезапно той. Открил е още един гротесков пример на жаргона, който военните използват, за да описват действителността на бойното поле. Терминът е "липсват витални признаци", с други думи, "мъртъв". Той е силно заинтересуван от езика на войната и това обяснява защо WikiLeaks озаглави видеозаписа от Багдад "Косвено убийство". Целта му била, по думите на Асандж, да изобличи циничния термин "косвени поражения" до такава степен, че да направи невъзможно бъдещото му използване.

НАГРАДИТЕ?

Асандж и колегите му могат да бъдат доволни от развитието на WikiLeaks за момента. Преди дни австралиецът изнесе лекция пред разследващи журналисти в Лондон, докато германският му сътрудник Даниел Шмид говори в Хамбург и двамата бяха бурно аплодирани. Миналата година ги удостоиха с медийната награда на "Амнести интернешънъл".

БРАДЛИ МАНИНГ

Проектът им обаче е помрачен от 29 май. В този ден Брадли Манинг, 22-годишен американски войник, е арестуван в Оперативна база "Хамър" в Ирак и отведен във военен затвор в Камп Арифджан в Кувейт.

Американските военни огласиха обвинението си срещу Манинг, бивш анализатор в армията. То гласи, че между 19 ноември  2009 г. и пролетта на тази година той е копирал багдадското видео, публикувано в WikiLeaks, както и 150 000 секретни дипломатически грами на Държавния департамент, както и секретна PowerPoint презентация. Военните обвиняват Манинг, че е предал видеозаписа и 50 от грамите на "човек, който не би трябвало да ги получи". Според говорител на американската армия Манинг може да получи присъда до 52 г. затвор, ако бъде признат за виновен.

Изглежда Манинг сам се е разкрил. На 21 май той започва поредица от разговори в интернет чат с американски хакер на име Ейдриън Ламо. Американското списание Wired публикува части от тези онлайн разговори.

Един от участниците в кореспонденцията, който според американските власти е Манинг, излива душата си пред Ламо, когото дотогава изобщо не познава. Описва му подробно как получава достъп до секретните мрежи SIPRNET и JWICS чрез два работни компютъра и как открива незащитени материали на компютъра на американското централно командване. "Не мога да повярвам, че ти споделям всичко това", добавя той.

В чатовете той дори разкрива, че е изнесъл материалите извън работното си място. Разказва, че слага празни CD в служебните си компютри в Ирак, които преди това е надписал "Лейди Гага", за да създаде впечатление, че си носи вкъщи музика на CD. Манинг доверява, че "слушал и си тананикал песента "Телефон" на Лейди Гага, докато извършвал най-голямата кражба на данни в американската история".

Няколко пъти в чата споменава WikiLeaks и Асандж, с когото твърди, че влязъл в контакт. Намеква също, че е мотивиран от дълбоко разочарование от ситуацията в Ирак и от американската армия.

Ламо информира ФБР и им предава разпечатки от разговорите. Пред американски медии защитава действията си с аргумента, че се разтревожил, че националната сигурност е застрашена. Скоро след това Манинг е арестуван.

ИЗТОЧНИЦИ - НЕИЗВЕСТНИ
Случаят с Манинг поставя в деликатна ситуация WikiLeaks и Асандж. Той напомня на сценарий на американските военни срещу WikiLeaks, описан в секретен документ от 2008 г. Според сценария успешната идентификация, преследване и наказание на хората, които предават информация на WikiLeaks, ще навреди на репутацията му и евентуално дори ще го унищожи, както и ще възпира други да предприемат подобни действия.

"Ако трябва да вярваме на обвинението, Манинг е предаден от американски журналист-компютърен хакер, който няма нищо общо с WikiLeaks", казва Асандж. "За съжаление не можем да опазим хората от тях самите".

Възможно ли е Манинг да е източник и на афганистанските материали, както спекулират някои наблюдатели? "Нямаме представа кой е източникът ни. Структурираме системата си така, че да не узнаваме кои са източниците ни", твърди Асандж.

А защо тогава WikiLeaks иска да осигури на Манинг правна помощ? "Трябва да подпомагаме всичките си предполагаеми източници", обяснява Асандж. "Трябва да запомним, че независимо дали г-н Манинг е източникът на видеото "Косвено убийство", дали пряко или случайно е свързан с който и да е от материалите, които сме публикували, той е един млад човек, задържан в Кувейт в резултат на обвинението, че той е нашият източник".

ВЕРБОВКА?

След ареста на Манинг Асандж изчезва за няколко седмици и адвокатите му го съветват да избягва да пътува до САЩ. "Един от познатите ни ме информира, че се обмисля дали аз мога да бъда привлечен като съконспиратор за извършване на шпионаж", казва той.

НОМАДСКИ ЖИВОТ

Затова се настанява в лондонски хотел под фалшиво име, после потъва, пребивава при свой поддръжник, както се случва неведнъж през последните няколко години. Мести се на различни места в света - от Кения до Исландия, където с екип от доброволци подготвя публикуването на багдадското видео.

ПРЕДПАЗЛИВОСТ И РАБОТА

Предпазливостта е валидна за всички от групата му. Когато Джейкъб Епълбаум, известен програмист в интернет общността, се явява от името на Асандж на хакерска сбирка в Ню Йорк преди 2 седмици, дори наема двойник, който да се появява вместо него, след като е произнесъл речта си. Епълбаум отива направо на летището, като носи със себе си единствено паспорта си, малко пари в брой и екземпляр от американския Закон за правата и заминава отвъд океана.

ВИКИ ЛИИКС ТЪРСЯТ ДОБРОВОЛЦИ

Очаква се тази година в Германия да бъде учредена фондация "Приятели на WikiLeaks". Шмид работи върху брошура, която насърчава хората да предават информация, и търси доброволци, които да раздават листовката пред Райхстага и Министерството на отбраната. Възнамерява да сложи реклами и в метрото.
Асандж и Шмид твърдят, че WikiLeaks разполага с планина от непубликувани документи и че това е само началото.


Източник:

ГЛАСОВЕ:  
"Секретните документи на WikiLeaks – благословия или проклятие за демокрацията?"

ПРЯК ЛИНК: 
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:J_EFLaMWCBgJ:www.glasove.com/article-9255.php+%D0%94%D0%B6%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%8A%D0%BD+%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6+19+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8&cd=5&hl=bg&ct=clnk&gl=bg


ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"ЗАЩО НА СВЕТА МУ Е НУЖЕН ВИКИ ЛИИКС?" - ДЖУЛИЪН В ШОУ, СЪС СУБТИТРИ НА БЪЛГ. ЕЗИК - натиснете ТУК!

  ЗАГОВОРЪТ НА ШВЕЦИЯ ПРОТИВ АСАНЖ и КАЛПАВИЯТ МУ ФИКТИВЕН АДВОКАТ, резултираха в следните неприятни последни новини за Асанж:

1. Шведската прокуратура иска задържането на Джулиан Асанж
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=621693

2. "Не се яви на разпитите
Основателят на ВикиЛикс Джулиън Асанж, задържан днес, бе заподозрен между другото за изнасилване.
Сега той ще бъде издирван интернационално.
Асанж протестира срещу всички точки, казва адвокатът на Асанж - Бьорн Хуъртиг."

- Повече текст и видео тук: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8143857.ab

ДРУГИ ПОДРОБНОСТИ:

1. WikiLeaks публикува доклад на ЦРУ за износа на тероризъм от САЩ
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=578928

2. Основателят на Wikileaks взема допълнителни мерки за сигурността си
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=607424

3. Джулиан Асанж, загадъчният разбивач на тайни от Wikileakshttp://e-vestnik.bg/9784/dzhulian-asanzh-zagadachniyat-razbivach-na-tayni-ot-wikileaks/







 



 












Гласувай:
3



1. balkanec - Не могат да да се сетят
07.12.2010 13:14
че с арестуването му само още повече увеличават интереса към Уикиликс, правят Асандж герой и потвъждават вината си. :)
цитирай
2. semtomovi - Нали знаете мен от какво най-много ме е страх...
07.12.2010 14:24
Сега като ще го почнат с принудителни невролептици... лелеее. Ще го изкарат хахо от там. Няма сам да се познае кой е после!
цитирай
3. semtomovi - Ама неговият живот е невероятен терор
07.12.2010 14:25
От люлка та до гроб да го преследват! Срамота!
цитирай
4. анонимен - дано скоро да публикуват документи за федералния резерв и банките
08.12.2010 05:41
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1440305
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930