Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 18:08 - “ВУЛГАРИ” ОТ ВОЛГА или гото-славяни "бугари" от Буг? Бугарщици
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6092 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 06.12.2010 04:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Река Буг, карта


Винаги съм се питала защо в шведския език има толкова много думи, които да са ЕДНАКВИ или сходни по значение с думите от българския и руския. Например "планка" (руски и шведски), "век" (български) и "векка" (шведски), до-бро (български) и "бро" (шведски), Йо ска легга мей (шведски) "аа си легаме" (бъларски), семья (руски) и "гран-семья" (шведски). Мога да изброявам до утре. Следната находка хвърля светлина върху тези взаимовръзки, както и върху произхода ни като етнос и нация:

Но ако това да е малко. Имам и ВТОРО лично и мое си наблюдение. Еми, че братята сърби-славяни до ден-днешен ни наричат "Бу-Г-ари". А не Волгари. 

Истината не винаги е очевадна. Но не бива да си затваряме очите пред фактите.

 На една от първите страници на Дуклянския летопис има текст, който разказва как по времето на някакъв владетел Бладин обитатели на земите около река Волга начело със своя каган се преселили на Балканите, в земите на “Силодуксия” и Македония. В науката се приема, че това е разказ за преселване на българи от района на Волга в Мизия и в Македония.

В настоящата статия са направени уточнения на текста в съответствие с издадения факсимилно от С. Миюшкович латински ръкопис, който се пази във Ватиканската библиотека, ислед подробен анализ е предложена друга хипотеза:
 
- че текстът описва преселване на гото-славяни (т.е. славяни, чийто език е бил близък и до готските езици), обитавали поречието на река Буг, на Балканския полуостров, врайона на Далмация и околностите й – събития, станали приблизително през епохата на източно-римските императори Анастасий І, Юстин І и Юстиниан І. Вероятно славянски текст, споменаващ тези славяни като “бугари”, всмисъл че са пришълци от поречието на Западен Буг, е бил разбран – вконтекста на сърбо-хърватските диалекти -от автора на Дуклянския летопис като отнасящ се за българи–вулгари и реката Волга.

Връкописа на Дуклянския летопис има интересен детайл: името на Македония е представено с турския му вариант Magdonia. Това дава основание да се предполага късен произход на латинския текст на Дуклянския летопис.

ЗА ПОДРОБНОСТИТЕ, МОЛЯ, НАТИСНЕТЕ,ТУК!

Източник:


Йордан Табов

 

“ВУЛГАРИ” ОТ ВОЛГА
ИЛИ ГОТО-СЛАВЯНИ “БУГАРИ” ОТ БУГ?

 "Флавий Юстин, познат като Юстин I (на латински: Iustinus I), е император на Византия (518527) от династията на Юстиниан, който се издига във византийската армия и става император, въпреки факта, че е неграмотен и почти на 70 години, когато взима властта. Неговото управление е известно с това, че се слага началото на династия, която включва неговия виден племенник Юстиниан I, и закони, намаляващи влиянието на старата аристокрация. Юстин е македонски селянин роден в малко селце близо до Бедериана в римската провинция Македония. .."

ИЗТОЧНИК:
Уикипедия

Сега, и малко ДОПЪЛНЕНИЕ. Ето какво намерих тая нощ, отново случайно, хубавите неща се намират така. За "БУГАРЩИЦИТЕ", според източника Уикипедия, който казва в момента за тях следното:

 

Бугарщиците са стари народни песни, преминали от българските в сръбски и хърватски основно приморски земи. [1][2]

Бугарщиците са отличителни и специфични спрямо сръбския десетстишен фолклор, изпълняван на гусла със своето дългостишие (от 12 до 20 реда), тъжни мотиви и начин на изпълнение, отразяващи духа на епохата (14 - 15 век) на завладяване на българските земи от османските турци.

Главните исторически събития и герои в бугарщиците са свързани със западните български земи - Косовските битки през 1389 и 1448 година с Крали Марко, Вълкашин Бранков, Милош Кобилич, княз Лазар и жена му Милица, Георги Бранкович и жена му Ирина и т.н.

Източници
  1. Мисирков, Кръстьо. Бележки по южно-славянска филология и история (Към въпроса за пограничната линия между българския и сръбско-хърватски езици и народи), Одеса, 30.XII.1909 г.. Българска сбирка, 1910, 1911.
  2. Мисирков, Кръстьо. Значението на моравското или ресавското наречие за съвременната и историческа етнография на Балканския полуостров. Български преглед, година V, книга І, стр. 121-127, 1898.


Тагове:   волга,   “вулгари”,


Гласувай:
7



1. balkanec - Табов е отличен автор
29.11.2010 19:23
и следя неговите неща с интерес (без математическите теории на лудия Фоменко - феноменко, когото той превежда от руски и кой знае защо го смята за нормален).

Имената на реките идват от името на българите, а не обратното.

Поздравления за интересния пост :)
цитирай
2. semtomovi - Благодаря за мнението!
29.11.2010 19:33
balkanec написа:
и следя неговите неща с интерес (без математическите теории на лудия Фоменко - феноменко, когото той превежда от руски и кой знае защо го смята за нормален).

Имената на реките идват от името на българите, а не обратното.

Поздравления за интересния пост :)


Ами след като не сме живяли по това време, ЕДИН БОГ знае кое точно как е било, мисля аз. И затова за себе си избирам да съм с отворено любопитство към по-нататъшните "открития" на историята и науката.
цитирай
3. semtomovi - Това с реките е много интересвно, защото тука цяла южна Швеция гъмжи просто
29.11.2010 19:35
от славянски имена на реки, селца, градчета! Но шведите никогиж не биха и повдигнали на въпрос тяхното съществувание! Което е жалко!
цитирай
4. semtomovi - Пропуснах да благодаря за поздравленията! Случайно се натъкнах, наистина, аз много ровча по нета и във вестници
29.11.2010 20:39
balkanec написа:
и
Имената на реките идват от името на българите, а не обратното.

:)


когато съм малко по-добре с проклетия ревматизъм.
Медитирам върху Вашето виждане. Това е така. Но не напълно. Ако дадения етнос си е останал на място това правило важи. Но ако е мигрирал и се е изселил завинаги. Ние днес също казваме в нашия край на отделни хора:
- А оня ли? Поенчино? Оная Македонката!
А пък на нашите хора когато се женят по дунавския край, им казват "Оная ли, турлачката". Значи определената географска характеристика съпътства мигриралия.
Е в това отношение има сигурно много още какво да се изследва.

Но е жалко специално за шведите че са сложили капак. Те търсят прилики само с ирландци и англичани, и с техните култури, а са били гръб на тия очевидни факти със славяните, за русите да не говорим, само подводници бълнуват щом им споменеш тая дума, пък ние сме за тях някакви диваци с които надали ще искат да имат нещо общо, щом са били гръб и на братята си германци и норвежци дори, че и на датчаните. Просто няма кой да изследва тука, а местностите от Иистоад поне до Гьотеборй буквално БЪКАТ от славянски наименования. Аз им се наслаждавам винаги от автобуса.
цитирай
5. eltimir - Чудесно!
30.11.2010 17:19
Чудесен материал, копирах го тук:
http://erigkan.ucoz.ru/
Разбира се, с коректно позоваване на източника.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1436441
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031