Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2010 18:13 - Йелиин се спасила на небето от побоя в принудителния дом
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7978 Коментари: 16 Гласове:
5

Последна промяна: 01.12.2010 13:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Предлагам преводи за нещастната съдба на 13-годишното шведско момиче Йелиин, неправомощно настанено в дом от шведските  служби.
(Извод от долното четиво: Ако живеете в Швеция или ще живеете за в бъдеще, колкото и да сте зле, не молете никога общината и соц. служби за помощ.. За да оживеете вие и децата ви!)


image

Сестрата Соара утешава мама Дженифер.
Снимка: К. Бирму, в. Афтонблодет


НЕЙНАТА ДЪЩЕРЯ НЕ ИЗДЪРЖАЛА ДА ЖИВЕЕ ПОВЕЧЕ

13-ГОДИШНАТА ЙЕЛИИИН, БИЛА БИТА В ДОМА - НА МАЙКА Й НЕ КАЗАЛИ НИЩО


08 МАЙ 2009 Г.  гр Лииншьоепиинг, Швеция. 13-годишното момиче било бито в дома за "лечение" - докато персоналът безучастно наблюдавал. Накрая всичко колабирало. Тя разбила една ваза. И избягала в гората.

Майката на Йелиин, Дженифер, 44 г. станала жертва преди години на тежко автопроизшествие. След него получила затруднения с паметта и виене на свят. 

Имала нужда от помощ у дома и помолила общината за помощ. Йелиин и с 4 години по-голямата й сестра Соара попаднали в "семеен дом" (фамилйехйем).

През 2008 г. Йелиин навършила 13 години. Тя станала по-шумна, започнала да си гримира очите черни. Осиновителният дом започнал да изпитва затруднения с нея.

 

image

Снимка:
"Животът ми е разбит благодарение на социалната служба в Лииншйеепиинг" - написала Йелиин в дневника си
http://friendsofdomenic.blogspot.com/
(Където по темата има и материал на английски)
 

ЖИВЯЛА С 6 МОМЧЕТА
Дженифер се опитала да накара социалните служби да я оставят да си отиде отново у дома. Или поне да бъде преместена в друг дом.

Но социалната служба решила, че Йелиин вместо това трябва да бъде пласирана в Корл Бууберйсгоурден в Мйъенстероус, на 190 км от нея. Там й дали стая в един коридор, но с 6 момчета. Тук започнал побоят.

Поне 2 момчета я били и я ритали. Домът записвал в Журнала на Йелиин, че била бита - но на Дженифер никой не съобщил нищо. Когато тя си отивала у дома в отпуска всичко ставало по-добре.
- Тя си измиваше грима. След известно време очите й изгряваха отново. Тя се смееше заедно с по-малките си братя както обикновено, казва Дженифер.

Така дошла неделята. Йелиин останала в пижамата целия ден. Желаела да разтегли времето до последната минута. Да не напуска дома си. Очите на Соара се навлажняват от сълзи.
- Би трябвало да го видя в погледа й, когато тя се качи на влака. Само да ми беше казала думичка. Само да бях разбрала. В Корл Буберйсгоурден продължиха да я бият.

Пред приятелките си в училище Йелиин разказвала за побоищата. И че едно от момчетата я изнасилило. 

На 13 април миналата пролет светът колабира. Предишната вечер Йелиин била подложена на побой в стаята за гледане на телевизия. Сега момчетата я били след училището.

ИЗБЯГАЛА НАВЪН
Йелиин запратила ваза в пода. После избягала далече навътре в гората. Персоналът не сторил нищо. Не преди да настъпи нощта, те започнали да я търсят, според Дженифер.

На сутринта шефът Курт-Рюуне русс алармирал полицията. Дженифер се хвърлила след влака.

- Бях взел с мен малко бонбони. Мислех да я зарадвам.

На перона в Мйенстероус чакали двама полицаи. 
- Какво се е случило? попитала Дженифер неспокойна. 

Полицията нямала нищо за казване. Вместо това я отвели в един апартамент. Където я известили. 
- Йелиин е мъртва. 
Тя се била обесила на няколко стотина метра от дома.

 ЧАСТ ОТ СЪРЦЕТО МИ"
Дженифер излиза на балкона у дома си в апартамента, гледа към небето.
- Чувството беше, че някой ми накъса сърцето на късове и изтръгна парче от него.

Днес окръжното общинско управление (леенсстиирелсен) критикува остро дома. Дженифер се надява да принудят дома да затвори. И, че общината, която я пласира там против волята й, също да получи наказанието си.

Тя посяда в дивана и пуска вечерните новини по телевизора. Новинарският говорител разказва, че побоят в дома бил толкова сериозен, че китката на Йелиин пострадала и била снимана с рентген.Тялото на Дженифер се тресе. Сълзите текат.
- Не знаех за това. Аз съм майка й и никой не си направи труда да ми го разкаже някой това на мен.


Забележка: 
Йелиин се казва всъщност с друго име.

Автор: Стаффан Лииндберй,
в. Афтонблоодет

ЛИНК:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5094669.ab

Предлагам и кратък превод от шведски на
статия озаглавена "За случая Йелиин - "Моят тъжен живот"

"Останал в стаята на Йелиин се намира нейния дневник, където  Йелиин разказва как социалните служби са разбили живота й....

image

Йелиин е оцветила всички в семейството освен себе си.

В стаята на Йелиин намерили едно писмо, където тя разказва защо нейния живот бил разбит.

image
Писмо
"Моят тъжен живот"

Generation Z прави сега една серия разследващи програми с младежите във фокус, със старт неделя на 20 септ.

В първата програма Дониел Веласко и Буу Йеран Будиин разказват фона на наблюдавания случай Йелиин. Тя излага на показ големи недостатъци в така нареченото "лечение" което Йелиин получила след като  като 6-годишна я принудили да не живее заедно с майка си. В програмата можеме между другото да научим какво Йелиин написала в своя дневник, както и за това писмо, което тя оставила след себе си. Поетът Дониел Боячиоблу декламира специално написана поезия."

ИЗТОЧНИК:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Qo90ywLRtIYJ:sverigesradio.se/sida/artikel.aspx%3Fprogramid%3D3314%26artikel%3D3113269+13-%C3%A5riga+Elin&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&lr=lang_sv


 



Тагове:   дом,   небето,


Гласувай:
5



1. balkanec - Излиза, че терора на шведските социални служби
30.11.2010 18:37
е систематичен, а не изолирани случаи - така разбирам от блога.
Може би е добре да пускате тези материали и на английски - тук в България малко можем да направим.

Странно няма ли международни правозащитни организации, които да обърнат внимание на тия ужаси...
цитирай
2. semtomovi - Уви така е. Но и аз така се питам, Боже, няма ли КОЙ???
30.11.2010 18:44
balkanec написа:
е систематичен, а не изолирани случаи - така разбирам от блога.
Може би е добре да пускате тези материали и на английски - тук в България малко можем да направим.

Странно няма ли международни правозащитни организации, които да обърнат внимание на тия ужаси...


лошото е, че шведите копират американската социална политика. Та всичко е 1 затворен Дяволски кръг. В който се въртим. И живеем под страх.
цитирай
3. semtomovi - Точно "терор" е може би 1 от думите!
30.11.2010 18:51
С какво е "помогнато" на тази майка, като държавата толкова настоява и е взела всички заповеди над семействата в своите ръце? Като е убито едно от децата й? По-лесно й ли е станало като краен резултат?
Защото аз съм убедена, че тука има СЕРИЯ от НАКАЗАНИЯ над това момиче, а не честен опит да му се "помогне". Веднага с настаняването е щампована за "социално непригодна" и са взели да й търсят разни психични диагнози. И това с дома с момчетата далече в горите е само за наказание. Еми на 13 години децата се променят. Гримират се, отговарят. Хормони. Какво им е чудно, че въпросното момиче вече е тинейджърка??? Ама че наказания за всичко - дори че е навлязла в тази "проблематична" възраст.
Забележете: за шведските учреждения дори Пубертетът не е разрешен. Третират го като престъпност.
цитирай
4. eltimir - Потресаващо!
30.11.2010 18:55
Потресаващ случай. Копирах го в третия си сайт:
http://tangra.ucoz.ru/
цитирай
5. eltimir - Кримизащитници
30.11.2010 19:06
"...международни правозащитни организации..."
Не, няма. Ако съдя по България - няма. Ние, от Дружеството на Илия Минев бяхме последните правозащитници. Тези сегашните, новите копираха светлия европийски и американски пример. Затова защитават само мангали, джагали, педераси и всякаква измет. Но няма случай, при който да са защитили невинно пострадал нормален българин. След онова, което прочетох по-горе, аз вече съвсем не вярвам нито в "правозащитниците", нито в европейските закони, които се оказаха кръвопийски. Затова говоря за Европийски, а не за Евпопейски съюз. Либералната демокрация победи. Кажете сбогом на свободата, на човешкото достойнство и на всякакви права.
цитирай
6. semtomovi - Нямам думи! Просто без коментар! Цял ден рева!
30.11.2010 19:47
Това дете е съвсем невинно! И отново жертва на общинарски капан и клопка! Просто съчувствам на това семейство и на майката съколегиално като майка с деца, които щяха да умрат пред очите на доктори, на псевдодоктори които 2 месеца получаваха по 3 факса със зов за помощ от мен, а не отговориха и думичка и покриха червеите на децата ми. Виждам, че това е някаква система от държавна корупция без управия! ЕС спи! Международната т. нар. "общественост" спи. Ако и аз ви го бях премълчала тоя случай, щях да се чувсвам омърсена и съпричастна с тях. И забележете още, че тази майка е толкова покорна пред безнадежността на системата , че не зове вестника за ПРЕМАХВАНЕ на всичките им ГНИЛИ принудителни домове, а само за въпросния, което на практика дори няма да резултира в "мъмрене" с новите промени в законите тука. Камо ли някой да го затвори. Не случайно шведските медии са покрили случая, ами правят филми как шведските врачки спасяват самоубили се деца чак в Япония и тях гледаме. Страшно е. Нямам думи! Страх ме е!
цитирай
7. makont - Не предполагах, че и там стават такива неща!
30.11.2010 20:55
Ужасно. Та това са деца!
цитирай
8. semtomovi - Именно за това пиша тука. Ако обърнете внимание всичките жертви на шведските социални служби
30.11.2010 21:41
са по принцип деца.
цитирай
9. eltimir - Да, деца са
30.11.2010 21:44
Но имат нещастието да живеят в либерална демокрация, която е по-безчовечна и от комунизма. Казвам го като политически затворник, съден за антикомунистическа пропаганда. Сегашната система е по-зла и по-деспотична от предишната. И най-важното, при либералната демокрация човешкото съвсем липсва.
цитирай
10. semtomovi - Първо, това е дете, второ - тука гаврата е двойна
30.11.2010 23:16
eltimir написа:
Но имат нещастието да живеят в либерална демокрация, която е по-безчовечна и от комунизма. Казвам го като политически затворник, съден за антикомунистическа пропаганда. Сегашната система е по-зла и по-деспотична от предишната. И най-важното, при либералната демокрация човешкото съвсем липсва.

... защото както в нашия случай социалните са се изгаврили хем с болната майка, хем с детето. Нима социалните служби не са знаели при какви условия я пращат в коридор с 6 момчета, на тази възраст? Знаели са. После умишлено е крито всичко от майката. Все едно са затворници. Трето - тоя случай е затъмнен и само ще си остане с писанието на в. Афтонблоодет. И четвърто - след него Моуна Салиин която е голямата "Социалистка" и строила и поддържала с помощи тия държавни хитлеристки "домове", ще продължава всяка вечер да се пъчи по телевизията и да се бие в гърдите, и да повтаря като папагл "солидарност, толеранстност, демокрация"! Такова лицемерие, е, че ми става лошо!
цитирай
11. semtomovi - Човешкият род, специално шведският чов. род, г-н Елтимир!
30.11.2010 23:19
Просто няма извинение пред тази и стотиците хиляди подобни жертви. И не беше пресилено когато сайтът по чов. права www.kmr.nu алармира за 100 000 жертви годишнно за САЩ и Швеция заедно. Просто само трябва човек да се порови и да ги намери. А то не било трудно. Но зависи колко човешка мъка преводачът и читателят ще понесат. На мен за днес от това ми е направо зле. Като майка и жена и като педагог. Не мога да понеса подобно държавно и управленческо лицемерие и фалш, фашизъм на кубик!
цитирай
12. semtomovi - Обяснете, го това, ако можете, на шведите
30.11.2010 23:24
eltimir написа:
Но имат нещастието да живеят в либерална демокрация, която е по-безчовечна и от комунизма. Казвам го като политически затворник, съден за антикомунистическа пропаганда. Сегашната система е по-зла и по-деспотична от предишната. И най-важното, при либералната демокрация човешкото съвсем липсва.


Но няма да ви повярват - след като всеки ден гледат по 1 филм за Сталин.
цитирай
13. semtomovi - какво стана сега пък?
30.11.2010 23:25
Г-н Елтимир,
одобрих ви всичките постинги. Но ми се струва че 1 от тях е .. изчезнал???
Ако е така, можете да си го повторите пак!
цитирай
14. semtomovi - г-н Елтимир!
30.11.2010 23:27
исках да посетя там този сайт дето сте публикували от постинга с последния ви линк? Но защо не го откривам тук? Трябваше да е тук. И така не мога да го посетя. моля за разбиране.
цитирай
15. balkanec - А шведите знаят ли
01.12.2010 02:43
за тези неща и как им се струват?
цитирай
16. semtomovi - Знаят разбира се. Афтонблоодет е най-четения им вестник по Интернет поне.
01.12.2010 12:58
Не знам какво мислят за този случай. Ще потърся някакви повече отзиви. Но за Доменик Юанссон в цял свят създадоха блогове, форуми, петиции. За този случай писаха в американския блог за Доменик Юанссон, дето е създаден от многодетната майка с 5 или повече деца. От там научих. Който знае английски може да прочете в него - http://friendsofdomenic.blogspоt.com/
Като се отвори - вижте тогава в началото на страницата тая статия със снимка на момиченцето с русите коси. Това най-вероятно е Йелиин. Тя е озаглавена Elin, begging for mercy, dead at 13
Който иска може да ни я преведе от английски и да ми я пусне на пощата за да приложа превода.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1436238
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031