Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 16:11 - Джаки Аркльоеф
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5224 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 10.12.2010 16:35


Обещах тука на Елтимир да му преведа нещо от шведски за според мен, за нещастната съдба на известния в Швеция  Джаки Аркльоеф. Джаки се прочу през 90-те години с похожденията си като западен "лего-солдат" във войната в бивша Югославия и беше звезда по шведската телевизия по това време. Но тогава не се интересувах за подробностите.
Изпълнявам  му обещанието си. Но можете сами да си намерите информация за него и на английски по нета. Определено има доста подробности, които да се прочетат за неговите дела.



ПРЕВОД:
 

image


Джаки А.
Снимка: Интернет

 

image

Снимка: http://www.vk.se/Article.jsp?article=382764&category=390

"Джаки Банни Аркльоеф, роден на 6 юни 1973 г. в Либерия, е осъден на доживотен затвор в Швеция за убийства, и за военни престъпления в Босния-Херцеговина, най-известен е с намесата му в убийствата в Малександър през 1999 г..

Ранен живот

Биологичната майка на Джаки била бедна либерианска жена, която забременяла от купувач на секс, един 60-годишен европеец. Джаки получил американски втори баща на име Джо,  който след година се разболява тежко и се завърнал в САЩ. Майката се решила да даде за осиновяване двете си най-малки деца, Джаки и сестра му. Двамата дошли в Норвегия когато Джаки бил 2-годишне. Джаки Аркльоеф много години после мечтае да пътува до втория си баща в САЩ и да стане американски войник, но той ще да му е отказал.

На тригодишна възраст Аркльоеф идва като осиновено дете в Швеция и в селото Анкарсунд, на 5 милио северо-западно от Сторюман в южна Лапландия. Семейството му там имало магазинче и те живеели на втория етаж над него. През растежа си той развива силен интерес към втората световна война и нацизма.
 
Като 17-годишен Аркльоеф бил приет като офицерски кадет и провел военната си повинност към гарнизона К4 в Арвиидсяур. След казармата му отказали достъп до последвалото офицерско образование, и вместо това той се насочил към френския
Frдmlingslegionen  където бил на пробна служба.[6]  Там след като чул, че мястото не било както преди, и като научил, че на войниците не им позвоявали занимания в истински войни, той се пренасочил към Хърватия Kroatien.[7]

Босна-Херцеговина

През 1982 г., на 19-годишна възраст, Аркльоеф пътува долу за войната в Босна-Херцеговина и потърсил служба в армията на Босна-Хърватия. Там той става наемник и е на служба във фашистката хърватска милиция HVO [6]

Във войната той прави военни престъпления, отчасти в ситуации на бой, отчасти в лагерите, Gabela и Grabovina където  той според присъда в босненски съд също бил виновен за обширни мъчения на мюсюлмански затворници, между другото на бременни жени, което той също е признал..[9] 

През месец май 1995 г. Аркльоеф е пленен от мюсюлмани в града Mostar в Босния-Херцеговина и е осъден на първа процедура през септември 1995 г. на 13 години затвор.

След като е обжалвал той е освободен през февруари 1996 г. от отговорността за някои от деянията и наказаението е намалено до 8 години затвор.[9]. Имало живи свидетели, които можели да свидетелствуват, и Джаки Аркльоеф бил осъден в Босна-Херцеговина на 8 години затвор от най-високия съд в Сараево Sarajevo.[10]

Размяна на затворници посредством Червения кръст сторила така, че той вече след повече от 1 година (1996 г.) могъл да лети за дома си в ШвецияSverige. Веднага след това бил отново заловен и едно предварителното процесуално разследване за престъпленията в Босна-Херцеговина стартирало през юли 1993 г. През септември 1996 г.  бил все пак освободен от арест и му забранили да пътува, и през януари 1997 г. предварителното процесуално разследване било приключено от прокурор Йон Дониелсон и същевремнно държавата изплатила на Джаки Аркльоеф 23 000 крони обезщетение..[8]

Убийствата в Малександер

На 28 май 1999 г. банката Уестгьоета Енсшиилда банк в Шииса била обрана от три маскирани и въоръжени мъже -- Джаки Аркльоеф и нацистите Тони Улссон и Андреяс Акселссон. Плячката била 2,6 млн крони.

Полицаите Улле Борйен (42 г.) и Робертч Корлстрйем (30 г.) били застреляни с изстрел във врата със собствените им служебни оръжия когато те се опитали да спрат крадците на един селски път в Малександер. Акелссон бил ранен във връзка със стрелбата и бил хванат от здравната централа (поликлиниката) в Букхольм веднага след убийството. Улссон успял да напусне страната с помощта на своята годеница. Той бил хванат след повече от седмица пребиваване в Коста Рика, където намерили 1 млн крони от обира. Улссон се съгласил да бъде предаден от Коста Рика и бил доставен след бюрократични усложнения на Швеция след няколко седмици време..[12]

Джаки Аркльоеф бил хванат три дни по-късно от полицията в Тииресшьйе на юг от Стокхолм. Той се качвал по една стълба към 12.08 на обяд в посока към Нибудахаллен в Тииресшьйе Център. Един цивилен наблюдател го наблюдавал и при залавянето стреляли и засегнали дроба му. Той е откаран в линейка към болницата Сьодеерсшуукхюуесет.[13]  Стреляли по Аркльоеф на ъгъла между ул. Гранеенгсвееген и Ъевре Мелланберйсвееген, недалеч от Гранеенгсринген 58 - където арестуваният приятел Андреяс Акселссон бил записан и бил известен и където било известно място за нацисти. Там било също жилището което полицаите имали задача да наблюдават. 

Срещу стрелялите полицаи повдигнали обвинение за нанасяне на телесна повреда, но те били освободени от съда  Handens tingsrдtt.[14]

ПОВЕЧЕ НЕ МИ СЕ ПРЕВЕЖДА, БОРЯ СЕ С ТЕЖКА ИНФЕКЦИЯ В МОМЕНТА,

НО КОЙТО ЖЕЛАЕ МОЖЕ ДА СИ ДОЧЕТЕ ЗА МНОЖЕСТВОТО ПРИСЪДИ (ДОЖИВОТНО) И ЗА ИЗЛЕЖАВАНЕТО ИМ ОТ ДЖАКИ ТУК НА ШВЕДСКАТА УИКИПЕДИЯ:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jackie_Arkl%C3%B6v

ИЛИ ТУК НА АНГЛИЙСКИЯ Й ВАРИАНТ:

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:oXO2tsD7tyYJ:en.wikipedia.org/wiki/Jackie_Arkl%C3%B6v+Jackie+Arkl%C3%B6f&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

ИЛИ ДА СИ ПОТЪРСИ  САМ ОЩЕ МАТЕРИЯЛИ НА 
 ТЪРСАЧКИТЕ НА 
"Jacki Arklцv"

ЗА ДЖАКИ Е НАПИСАНА И КНИГАТА
 
"ЧЕРНИЯТ НАЦИСТ" (Den svarte nazisten) на шведски, разбира се.

 




Гласувай:
0



1. eltimir - Благодаря!
11.12.2010 19:09
Благодаря за превода! Утре ще го пусна на моя сайт:
http://eltimir.ucoz.ru/
Нещо днес се уморих. Обаче намерих панела в сайта си, където се променя списъка на приятелите на сайта. Добавих този блог, а също сайта http://mariatomova.ucoz.ru/
Засега от мен толкова, утре продължаваме.
Желая Ви бързо оздравяване!
цитирай
2. eltimir - Пуснах го
11.12.2010 19:29
Все пак събрах силици и го пуснах. И в сайта
http://eltimir.ucoz.ru/
И в блога си
http://eltimir.blog.bg/
Това трябва да се прочете от колкото може повече хора.
цитирай
3. semtomovi - допълнение към вашия анализ, г-н Елтимир от сайта ви, понеже там не можах да го пусна
11.12.2010 23:02
Интересно "разделение" сте направил. Интересно становище. Аз пък не мислех така.
За моето становище... Аз пък делех участващите лего-солдати във войната в Югославия на "убили мюсюлмани" и на "убили сърби". Очевидно този лего-солдат от Френския легион е убивал мюсюлмани и затова е получил присъда от шведската страна. Но ако беше на страната на мюсюлманите и "убивал сърби", едва ли шведите щяха да го опандизят. Разбира се, неговия гаф в Швеция е че е посегнал на полицаи. Но това сигурно е от грандомания. Не съм проучвала случая и каквото и да кажа е в рамките на "гадаене" от моя страна - би трябвало да се резервирам все пак, че не съм компетенен по секретната военна материя "експерт". Още повече че тия актуални статии с подробностите изчезват от Нета с годините. Благодаря за препечатката.
Все пак съм наблюдавала как шведската полиция регистрира и подведе под наблюдение всички невинни демонстранти против бомбардировките в големите градове. Затова мисля, че резонирам в правилната посока.
Не си мислете, че шведите като са "бели хора" са в наша защита с военното си присъствие на Балканите. Напротив. Те са в НАТО. И тяхната задача е обратната - това поне го разбирам от прочит на шв. преса за други военни случаи в бивша Югославия. Страшното е,, че лего-солдати и "ловци на глави" плъзват от разни легиони на Запада. Помислете си пък за тези от "Блак Уотер" които безпрепятствено убиват по цял свят днес.... Страшни времена са това. Особено за жени и деца. Ето вижате бременни е имало, но шведите никога не биха се заинтересували да разследват мъчения на измъчвани сръбски бременни. Тъй че... абе какво да говорим! То си е за страх защо си жив днес!!!!!
цитирай
4. eltimir - Сърбите
11.12.2010 23:11
Босненците също са сърби. До 16 век официална религия при тях е била българското богомилство. После приемат исляма, за да запазят своя особен статут. Но докато религията си могатн да променят, то от своя етнически, народностен произход няма къде да избягат. В конкретния случай поне аз виждам как една чернилка отива да трепе бели хора, защото това мудоставя удоволствие.
За НАТО съм наясно. Наясно съм също, че те ще си платят с лихвите за предателството съм собствената си раса. Огънят на Западна Европа е угаснал и тя никога повече няма да бъде духовен център на планетата, както беше известно време. Този огън ще бъде подет от Русия и от народите, близки и родствени на руския народ. Включително и от нас, българите. При условие, че оцелеем дотогава, разбира се. Добрата новина е, че до развръзката остава съвсем малко време.
цитирай
5. semtomovi - Уви, не съм се интерсувала на времето от случая, когато медиите просто гъмжеха от подробностите
11.12.2010 23:33
Имах си мои проблеми по това време и не ми беше до Джаки.
Но като цяло шведите останаха с мнението, че се касае до ментално заболяване или форма на садизъм от негова страна. Де да знае човек, може да е избивал някакви комплекси заради баща му, но не искам да говоря наизуст, не обичам да се изказвам намерки, без да съм проверила.

Ако имам сили и здраве може да се поровя за подробности за в бъдеще. За сега съм още тежко болна и дано прескоча "трапа и тоя път".
А що се касае за шведите, полицията им се отнесе враждебно с обикновените мирни демонстранти против бомбардировките на цивилни. Мене ме спираха да ме фотографират на шосето и се правеха, че уж снимали "завоя, защото имаше автопроизшествие". това първо. И второ може и това ми затваряне в отделението им да е повлияно, че излизахме няколко пъти в петъците (то се демонстрираше само в петък) против бомбаридировките на цивилни. Имат памет и тя е зла. Не забравят. Сигурно са си направили регистри на хилядите демонстранти и са ги тормозили поединично после. Жалка картинка. но по това време шв.. външна министърка Анна Линдт ведно със социал-деморатът и премиер по това време Першон и с центърпартииста, оня дето фъфли и не може да говори шведски, Лейонборй ли се казваше сега, да, така му е името, тия тримата надигаха голяма врява за да убедят шведите за "нуждата от бомбардировки" всяка вечер по телевизията. Тука шведите са много миролюбиви.

После Линдт я убиха в магазина когато си дирела рокля, и набедиха момчето от Сърбия, ами ония двамата като посрани се спотаиха по темата и не гъкнаха повече.
цитирай
6. semtomovi - Джаки си е Джаки, 1 лице. Да, ама неговото присъствие не оневинява
12.12.2010 00:09
присъствието на цели батальони от Швеция и до днес в Косово. И какво се върши там се вижда от филмите на опожарените манастири пред очите на "миротворците". Не бива Джаки да се използва за "пешкир" и "Черна овца" и за случай, под който подмитаме "колективната" и "правителствената отговорност". Разбираш ли ме, какво искам да кажа?
Щото при днешната ситуация точно това стана. Масмедиално вниманието се октлони от стотици други случаи по този, щото е по-драматичен. Но това не значи че има по-малко драми и на други места. Това са военни и въоръжени до зъбите все пак. В полувоенна обстановка. Настръхвам като си помисля само...
Но пак Джаки изпра шведския пешкир. Това е лошото!
цитирай
7. semtomovi - Tрябва да претеглиш случая от шведска гледна точка, а не от наша
12.12.2010 00:24
Защото да вземем др. подобен случай. Тука имаше 1 безработна журналистка мъжкарана. Та съм я чела от сайта й. Как мрази емигрантите в Швеция. И тя ходеше само от "удоволствие" в Босна и за такива нацисти като нея и Джаки, те не правят много разлика, дали са българи, босненци или мюсюлмани - жертвите на оръжията или на перото им.

Всички за тях сме "Черни Черепи" и "таттаре"! И толкова! - Не забравяйте и тяхната класификация!!!

Едва ли им пука на чия страна са в Югославия. За тях всички там са "диваци, таттаре".

Важното е да унижат някой не-рус и не-северняк. Ако в Швеция самите те пък са вече членове на нацистки партии пък като Джаки - абсолютно гарантирано е тогава.

Защото ти гледаш на Джаки като на "мангал" или как му викаш. Но Джаки се смята за швед, защото е дошъл малък. Който е дошъл под 12 г. научава езика без зкцент и него не можеш да го барнеш да го третираш като емигрант. После такива деца са си със самочувствие на шведи.

Та Джаки не се смята за "африканец" в Швеция, тъй като говори шведски без акцент. Такива са особено злъчни към себеподобните си от емиграцията ни, значи аз съм по-долна класа в Швеция от Джаки, и само изхождайки от акцента.

Тъй че аз слагам журналистката и Джаки в един кюп. За мене са това което пишат шв. вестници - неонацисти, които са отишли да се изкефят на нещастието на "Черни Черепи" и "таттаре". Това е уви, делението!
цитирай
8. semtomovi - Класификацията е
12.12.2010 00:52
1. една Том-ОВА или някой си ЙованоВИЧ е Второ качество човек.
2. Акрльоеф е първо.. Защото е Аркльоеф. Защото е пошведен от малък.

Та Джаки за шведите не е "мангал".. Това е.

Ама ние нямаме емиграция още и може би е трудно да си представите това "естествено" разделение в обществото им.
цитирай
9. eltimir - Рационалност
12.12.2010 09:14
Шведите ние не можем да променим. Въпреки, че когато сме строили каменни градове и сме били въоръжени с железни мечове и саби, те са живели в землянки, обличали се в кожи и са ходили на лов с дървени тояги. Можем обаче да направим друго.
Можем да сочим техния антибългарски расизъм и да питаме: "Това ли са ни съюзниците, това ли са ни приятелите?"
Можем да даваме постоянно примери за техния расизъм, когато нас ни обвиняват, че оказваме противодействие срещу циганските безчинства. Поведението на шведи, германци, французи може да ни служи като аргумент при формиране на нашата вътрешна политика.
Естествено когато България започне да си има свои политици. Тази сегашната крадлива сган е безнадеждна.
цитирай
10. semtomovi - Според Слава Севрюкова чак през 2018 г. ще дойде достойна политичка. До тогава...
12.12.2010 12:52
eltimir написа:
Шведите ние не можем да променим. Въпреки, че когато сме строили каменни градове и сме били въоръжени с железни мечове и саби, те са живели в землянки, обличали се в кожи и са ходили на лов с дървени тояги. Можем обаче да направим друго.
Можем да сочим техния антибългарски расизъм и да питаме: "Това ли са ни съюзниците, това ли са ни приятелите?"
Можем да даваме постоянно примери за техния расизъм, когато нас ни обвиняват, че оказваме противодействие срещу циганските безчинства. Поведението на шведи, германци, французи може да ни служи като аргумент при формиране на нашата вътрешна политика.
Естествено когато България започне да си има свои политици. Тази сегашната крадлива сган е безнадеждна.


Всеки ще си пълни само колата на семейството.
Това е което имаме 21 г. - шуро-баджанащина. Не че не си я имахме и преди. Ама днес е екстремна!

Ако знаете само колко от по-известните емигранти издадоха книги в Швеция, как са дискриминирани и малтретирани! Дискриминацията си им е култура.. но до колкото разбирам това е пиратското и колониалистично минало на Западните държави. Създало е господарски менталитет!
цитирай
11. semtomovi - Няма конкретен Анти-български расизъм
12.12.2010 14:31
Те тука ни имат за "русняци", като ни чуят как ни звучат фамилните имена и акцента. По-скоро се касае за историческата им неприязън след Федорино горе като им се привиждат все още съветски подводници навсякъде :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1436231
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031