Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 21:14 - Шведските боровинкови гори - пример на ужас за Тайланд
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2112 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.08.2010 21:34


Шведските боровинкови гори - пример на ужас за Тайланд

image

Снимка larsakulan

3 авг. 2010 г.
В Тайланд днес обрисуват шведските боровинкови гори като пример на ужас за това, как биде експлоатирана тайландската работна ръка. Профсъюзът, организиращ емигранти-гастарбайтери гледа в момента 150 съдебни дела и всичките във връзка с Швеция. И призовава както правителството на Тайланд, така и правителството на Швеция към действие!

През 2009 г. лошата боровинкова реколта и високите удръжки върху заплатата сториха така, че стотици тайландци се върнаха у дома с дългове след като са брали боровинки в Швеция.

В момента един тайландски профсъюз, Migrant Workers Thailand е завел 150 съдопроизводства в опит да изисква пари от тайландските посреднически фирми, които снабдяват шведските бизнесмени на боровинки с работна сила. 

Същевременно протича широка кампанийна работа за запрет на несериозното попълване с берачи на боровинки. Предишния месец Migrant Workers Thailand среща представители от тайландското правителсство, разказва  Patchanee Kumnak, програмен координатор пред шведския вестник в. DN.se. Още срещи и кампании са запланувани да бъдат проведени около съдопроизводствата, касаещи берачи на боровинки които са посещавали Швеция и са се върнали у дома с големи дългове.

- Бихме желали обществеността да бъде информирана за това, че посредниците на този вид работа вземат пари от тайландските емигрантни работници и да накараме тайландското правителство да спре този процес на попълване с работна ръка. 

Migrant Workers Thailand проучва също така дали работните методи на посредническите фирми когато те изпращат работници до Швеция и Полша, могат да бъдат приравнени с "трафикинг" според тайландските закони.

Днес лъжат хората да дойдат в Швеция с обещания за високи заплати. Но после се приспадат разходите за пътуването, живота там и транспорта и печалбата накрая е нула или на минус.

- Хората се завръщат у дома си с дългове, казва Patchanee Kumnak.

В едно писмо до Шведското посолство NAT изисква мрежа срещу трафикинга, която да работи с  Migrant Workers Thailand, където Швеция да допринесе с решение като натисне тайландското правителство да спре несериозните предприемачи.

- Ние изискваме тайландското правителство да се погрижи за договор за сътрудничество, тъй че доставката на берачи на боровинки да става без тия посредници, тъй че да бъдат подминати несериозните посредници на работната ръка, казва Patchanee Kumnak.
 
АВТОР
Jenny Kallin,
jenny.kallin@dn.se
Източник:
в. DN
"Svensk blеbдrsskog skrдckexempel i Thailand"

 



Тагове:   ужас,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1436509
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031