Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2010 16:06 - Транссексуалните в Швеция - принудително стерилизирани
Автор: semtomovi Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4170 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 27.09.2010 14:03


  image
  Нашата документална поредица от преводи за скандинавската (и в частност наблегнато на шведската), както  и западноевропейската традиция на всевластващата  в общeствата им и слабо позната на нас, като източноевропейци и балканци, г-жа "Принудата",  с божието благоволение, продължава. Ето, че днес постъпи на един друг мой сайт сигнал от един швед, за принудителната стерилизация на транссексуалните в Швеция - една друга засегната подобно на нас - ревматиците-емигранти, непозволена да живее нормален човешки живот, социална група в северната страна.
Vеr dokumentдra serie цversдttningar frеn Skandinavien (och mera konkrett betonat den svenska) sеvдl som frеn den vдsteuropeiska traditionen av allsmдktiga i deras samhдllen och mycket litet kдnda hos oss, som цsteuropeer och balkanbor, fru "Tvеng", med Guds vдlsignelse och vilja, fortsдtter. Se hдr, idag anlдnde pе en annan vеr sajt signal frеn en svensk, om tvеngssteriliseringen av dem transsexuella personerna i Sverige - vilka visade sig vara en annan berцrd likt oss  reumatikerna-emmigranter, och icke tillеtet leva ett normalt mдnniskoliv, socialgrupp i den nordiska landet.
Транссексуалните се оказаха третата потърпевша социална група в Швеция поред след 1. емигрантите и 2. болните (аз имам личното нещастие пък да комбинирам и представлявам и двете). Съколегиалност в болката, унижението и обидата. Тези хора бяха и първите по нета, които ми оказаха съчувствие от шведското иначе нямо и сляпо за униженията и страданията на семейството ми, общество.
De transsexuella visade sig vara den tredje drabbade sociala gruppen i Sverige efter 1. emmigranterna 2. dem sjuka (och jag har den personliga olyckan att kombinera och presentera bеda tvе sociala grupperna). Kollegial solidaritet i smдrtan, krдnkningen och fцrolдmpningen. Dessa mдnniskor var дven de fцrsta pе Nдtet, vilka uppvisade fцr mig medkдnsla i annars den blinda och dцva fцr min familjens fцrnedringar och lidanden, samhдllet.


Затова и реших да ги удостоя с един превод. За да се знае и не се бърка. Отново без заповеди на шефове и работодатели. Безплатна информация за интелектуалного благо роду. 
Dдrfцr och beslutade jag mig att tillдgna dem en цversдttning i gengдld. Fцr att det skall kommas ihеg och inte blandas ihop. Еterigen utan nеgra order frеn vore sig chefer eller arbetsgivare. Fri info fцr intellektuell bruk inom nation och slдkte.
Превела съм Ви за целта и за пръв път на български език подобна литература цялата статийка, под наслов в оригинал "Транссексуалните ги стерилизират принудително" моля  вижте и източника, от който превеждам и който е на шведски език, ето  тук (GцteborgsFria Tidning):
Jag har sеledess цversatt fцr дndamеlet fцr fцrsta gеngen till det bulgariska sprеket liknande litteratur och hela lilla artikeln, under titteln i original ...., varsеgoda och se kдllan, frеn vilken jag цversдtter, den finns hдr (kommer frеn GцteborgsFria Tidning):

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ycTESQsomwgJ:www.goteborgsfria.nu/artikel/81297+transsexuella+tv%C3%A5ngssteriliseras&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg




16. 11.2009 г. гр.Гьотеборй. Касае се за една дълга процедура, която трябва да преминете едно разследване за полова принадлежност. Изискванията, на които трябва да отговаряте са доста. Едно сред тях е стерилизацията. "Чувството е, че законът съществува, за да попречи на такива като нас да се сдобием с деца", казва бащата на две деца Анне в Маюрна.

През един дъждовен и мъглив есенен ден срещам Анне заедно с нейния партьнор и техния син. Те притежават голям светъл апартамент в кв. Маюрна, с ъглов балкон с изглед към трамвайна спирка и няколко магазина.

Още когато Анне била 12-годишна, тя се чувствувала неудобно като момче и сега тя преминава това разследване и така наречения "риъл-лайф тест", който лежи в основата на определянето на транссексуализма у едно лице.

По време на 1 година тя се облича и държи напълно като жена в личен план и сред обществеността, за да види дали й харесва в женската социална роля.

- Когато стигнах чак до тука, то няма нужда вече да преминавам през различните идентичности. Сега имам нужда да съм само себе си, казва тя и прибира мекия жираф-играчка, който синът й е изпуснал на пода.

Анне е висока, слаба, носи лилаво-синя блузка и дънки. Единственото, което я издава, е по-плътния глас и цифрите в ЕГН-то. Юридическата подмяна не става, именно, преди тя да е преминала едно лечение, което да я стори стерилна.

Според сегашния шведски закон, трябва да сте швед, неженен, над 18-годишен и стерилизиран, за да бъде одобрена от Сусиолстиирелсен Реттслига Роод (Правния Съвет на Социалното Упраление) смяната от мъж на жена, или обратното. Законът се тълкувап по този начин, че дори замразени полови клетки от пациента, годни за репродукция, имат право на съществувание.

В Швеция около 60 души преминават полова корекция всяка година. Касае се частично за лица, които са заклеймени като транссекусални и от друга страна за тези, които са родени "интерсексуални", или с други думи с труден за определяне, пол

На тези, на които бива отказвано, това става по съображения, че не са преминали някойй от психическите, социалните или физическите тестове, които се правят по време на разследването.

Сега това е един закон от 1972 г., който засяга въпроса за половата корекция. Законът е критикуван от организациите, защищаващи интересите на транссексуалните, смятан от тях за дискриминиращ и през 2006 г. бе назначено едно разследване на половата принадлежност за да бъде проучено как да бъде подобрен закона.

През 1973 г. Шведското правителство излезе със законопроект за сменена полова принадлежност- но новото законопредложение съдържа голяма загуба, според много транссексуални лица. Вместо принудителна стерилизация, то шведското правителство предлага кастриране, което е по-сериозно медицинско посегателство. Това означава, че вместо да бъдат прерязани тръбичките на яйцеклетките и на семето, то принуждават хората да премахват оперативно яйчниците у жените и тестисите у мъжете. Това е едно посегателство, което не всички могат физически да го издържат. Или не всеки би се навил да го стори.

- Повечето, които преминават корекция на пола желаят да се подложат на това посегателство, но защо трябва да става под принуда? - чуди се Анне.

Същата година, когато шведското правителство представи новия законопроект, то ООН лансира принципите Yoguakarta, които са един документ, разясняващ човешките права по отношение на полова принадеждност и идентифициране на пола. По принцип в номер три ”The Right to Recognition before the Law” пише между другото и това, че "никой не бива да е принуждаван да преминава през някакъв медицински процес, включително коригиращи пола операции, стерилизация или хормонална терапия, като изискване за законово признаване на тяхното полово идентифициране".

- Но точно към това принуждават транслицата,
коментира Лукас Ромсон, председател към Сдружението Пол Идентитет, Разностранност, Fцreningen Kцn Identitet Mеngfald, KIM. Правителството твърди, че подържа принципите и работи за тяхното развитие, но чисто и просто не схваща какво точно пише там в документа. 

Стииг Андерсшон, който е главен лекар на Отделението за смяна на пола към болницата Карулиинска схшюкхюусет в Худдинге, е бил един от експертите, оформили новия законопроект. Пред списанието "4change3" той казва, че обществото не е дозряло за бременни мъже и той смята, че е правилно да се изисква кастриране, тъй като то е нужно по здравословни причини. Например, казва се, че лицата, които не са кастрирани, рискували да получат тумори.

Към този аргумент, остава критична обаче, Карулиина Орре, отговаряща администраторка към дружеството RFSL. Тя разказва, че мнозина желаят да си премахнат тестисите, за да могат да извършат една козметична операция, но когато става на въпрос за една операция от преминаване от жена към мъж, то по-скоро желанието е яйчниците да бъдат запазени, за да могат да си имат после деца.

- Изказаната здравословна причина, че съществувавл завишен риск за тумори не е доказана статистически. Вместо това в основата на закона е залегнала морална паника, че не желаят да си имат работа със забременели мъже
, казва Карулиина Орре. 

Както Анне, така и нейния партньор смятат, че обществото е хетеронормативно и че затова го управлява принудата да избирате полова принадлежност.

- Когато преминавате през двегодишното изследване, което да ви определи транссексуализма, и сте несигурни дали да се поддадете на пълна полова корекция, то тогава можете да бъдете силно поставен под съмнение. Някои хора са принудени дори да лъжат и могат по-късно да променят своя избор. В най-лошите случаи това е водело до самоубийства, казва Анне, която не разбира защо изискват стерилизацията.

- През периода, през който Ви обработват, хормоните Ви правят стерилни, което най-често важи за целия Ви живот. При това те могат да престанат да работят съвсем и тогава фертилността Ви да Ви се възвърне.
А може би именно за това законът е и създаден - именно за да попречи на такива като нас да се сдобием с деца.

Но най-критична е Анне към факта, че обществото има правото да решава над нейното собствено тяло.

И все пак съществуват и позитивни аспекти с новия законопроект, смята Анне, един такъв е, че законопредложението позволява замразяването на полови клетки.

Днес тя е на 45 години и се радва, че не е успяла да прекара половата корекция до момента.

- Та аз имам вече две деца. Тази възможност я пожелавам на всички, независимо дали са транссексуални, или не.

 

Автор:
Лиина Юанссон
Lina Johansson 



 

 













Гласувай:
2



1. анонимен - Четете, четете може и да научите това онова
06.09.2010 18:20
Българка откри как да влезем в чуждо тяло
« -: декември 03, 2008, 03:26:22 »

--------------------------------------------------------------------------------
Българка откри как да влезем в чуждо тяло
03 декември 2008 / News.dir.bg

Изобретатели в Швеция създадоха специално устройство, което създава у хората илюзията, че се намират в чуждо тяло.
Както се съобщава в списание PLoS ONE, цитирано от БЛИЦ, експериментът е показал, че мозъкът реално може да бъде управляван така, че човек да започне да възприема себе си в друго тяло – например мъж може да се почувства жена, а жената – мъж.
По думите на невролозите българката Валерия Иванова Петкова и Хенрик Ерсон от Каролинския институт в Стокхолм, този опит помага да се обясни как хората осъзнават границите на собственото си тяло.
В експеримента са участвали 87 доброволци. При 70-80% от тях илюзията за размяна на телата е била много ясна. Изследователите са провели редица експерименти на тази тема. Например те накарали доброволци да повярват, че пластмасова протеза на ръка е техен крайник.
За да бъде създадена тази илюзия, истинската ръка на участника в експеримента е скрита от погледа му. При това трябва да съвпадат зрителният и осезателният ефект – когато едновременно засягат реалната ръка на човека и протезата.
Съвместявайки двата ефекта, мозъкът подава сигнали на изследвания, че протезата е част от тялото му, предаде Ройтерс. Петкова и Ерсон отишли по-нататък, използвайки специален шлем, който транслира триизмерна картина, за да заблуди участниците в експеримента и да ги накара да мислят, че манекенът е собственото им тяло. По думите на учените илюзията е толкова реална, че намирайки се в друго тяло, човек може при сблъсък със собственото си тяло да се ръкува с него, без изобщо да се съмнява, че това е друг човек.
Накрая изследователите успели да осъществят илюзия за пълна размяна на телата между двама доброволци, посочва Newsru. От практическа гледна точка това изобретение може да помогне при

http://www.xnetbg.com/new/forum/index.php/topic,9329.0.html
цитирай
2. анонимен - Как бихте коментирали това ?зи
08.09.2010 13:50
Престолонаследничката Виктория се омъжи за Даниел, който е чернокос и с черни коси. Според клюкарските списания за кралските особи, това е първата кралска сватба с истински швед, при това обикновен шведски гражданин.
Даниел и родителите му, ако ги види човек, без да ги знае въобще, никога не би предположил, че са шведи, никога.

Уж са обсебени от русите, но нещо са решили да се омешат с чернокосите и да си подобрят поколенията. Всъщност Виктория също не е руса, само нейната по-малка сестра Мадлен. Мисля, че брат им е също чернокос почти.
Междудругото, чисто мое мнение, този Даниел има много, ама много странен вид, направо го възприемам като извънземен или просто клонинг, но така или иначе не е обикновен, поне на изглед. Е, това е, вие като човек, който живее там сигурно знаете малко повече, отколкото може да се прочете в клюкарските списания.
Привет и мерси, ако решите да дадете вашето мнение.
цитирай
3. анонимен - Благодаря
10.09.2010 12:10
Благодаря ви за отговора. Ще проуча въпроса и ще ви пиша, ако открия нещо интересно. За Даниел пише, че е от истинска стара шведска фамилия, нещото което ме накара да се позамисля. Шведите може да се подиграват на кралското семейство, но ги държат и ги хранят, което вече е много важно. Като се има в предвид, че нацистите са правили най-голямите расистки опити може да се извадят доста изводи за стерлизацията, майнд контрола, геносида върху емигрантите и так дале. Няма нищо случайно и всичко е навързано едно с друго, като се търси къде е бърлогата на тия, които използуват хората като опитни лабораторни мишки. Работата на топ-секретните лааборатории се ръководи от някой нали, те не работят защото просто така им е хрумнало, всичко е по план и той се изпълнява от тях. ТОва е !!!
цитирай
4. eltimir - Солидарността
10.09.2010 21:02
Мен честно казано трансексуалните не ме вълнуват. Но какво ще кажете за една Българка, която провежда в Брюксел гладна стачка в знак на протест срещу мафиозката хунта в България, наречена кой знае защо правителство:
http://eltimir.ucoz.ru/news/vremeto_na_gladnite_stachki/2010-09-10-1336
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: semtomovi
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1436492
Постинги: 342
Коментари: 1106
Гласове: 727
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031